Veneçuela es blinda davant de la imminent presa de possessió de Nicolás Maduro com a president per a un tercer mandat consecutiu. El país bolivarià ha anunciat el tancament de la seva frontera terrestre amb Colòmbia i la suspensió de vols amb aquest país veí abans de la cerimònia, envoltada de polèmica per les acusacions internacionals de frau electoral i perquè el govern de Maduro no ha presentat les actes que validen el seu suposat triomf. El líder opositor Edmundo González Urrutia, temporalment exiliat a Espanya i ara immers en una gira per Llatinoamèrica, sosté que ell va guanyar les eleccions i manté la intenció de tornar al seu país i assumir el càrrec.
El governador de l'estat veneçolà de Táchira, el chavista Freddy Bernal, ha anunciat aquest divendres el tancament fronterer amb Colòmbia —a l'oest de Veneçuela— amb motiu d'una suposada "conspiració internacional" prèvia a la presa de possessió de Maduro, tal com recull Efe. "Tenim la informació d'una conspiració internacional per a pertorbar la pau dels veneçolans i, especialment, d'aquesta frontera", ha afirmat el mandatari regional en un vídeo publicat en Instagram. El tancament fronterer ha començat aquest divendres cap a les 5:00 h del matí —les 9:00 h a Catalunya— i s'estendrà fins dilluns, sense precisar hora.
"Tinguin vostès la seguretat que tenim el control absolut de l'Estat i garantirem, sota qualsevol circumstància, la tranquil·litat i la pau de tot el poble tachirense", ha afegit Bernal, que també ha demanat comprensió als empresaris, ramaders i a tots aquells ciutadans que circulen habitualment per la frontera entre totes dues nacions llatinoamericanes. Per la seva part, el Ministeri d'Exteriors de Colòmbia ha corroborat que les autoritats veneçolanes els han informat del tancament de fronteres al llarg d'aquest citat termini, si bé les autoritats colombianes han assegurat que el costat colombià continuarà obert.
Un resultat electoral incert i l'enèsima crisi política
El passat 28 de juliol, l'opositor Edmundo González —de la coalició política que lidera la líder opositora Maria Corina Machado— es va enfrontar a les urnes a l'actual mandatari, el chavista Nicolás Maduro, en unes polèmiques eleccions per la manca de transparència i les sospites de frau electoral. Totes dues parts afirmen haver guanyat els comicis: el bloc opositor ha presentat unes suposades actes que acrediten, diuen, la seva victòria; mentre que el Consell Nacional Electoral veneçolà va decretar una nova victòria de Maduro, que iniciaria així el seu tercer mandat al capdavant del país des que va succeir el revolucionari Hugo Chávez el 2013 —quan aquest va morir de càncer.
Al llarg dels mesos s'han donat importants manifestacions i aldarulls al llarg del país, durament reprimits per les autoritats. Edmundo González va fugir del país i va demanar asil polític a Espanya i Maria Corina Machado va ser detinguda breument aquest dijous a la tarda i després posada en llibertat. Maduro, per la seva part, acusa l'oposició d'orquestrar un intent de cop d'estat amb la connivència dels Estats Units i les elits econòmiques, com tantes vegades ha fet el país nord-americà al llarg de la seva història per intervenir a Llatinoamèrica en favor dels seus interessos, seguint la doctrina en la qual va excel·lir Henry Kissinger.