Gairebé un mes després que el règim de Veneçuela anunciés la detenció de dos espanyols als quals acusava de formar part d'una xarxa per "desestabilitzar" el país i per matar al president Maduro, a més els van acusar de pertànyer al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Des de l'inici, tant el Ministeri de Defensa com el CNI van negar els que dos homes procedents de Bilbao, José María Basoa Valdovinos i Andrés Martínez Adasme, formessin part del servei secret espanyol. Segons informa El Independiente, Veneçuela va creure que es tractava de dos espies per les "trucades que es van fer" per tal de confirmar les informacions. Unes trucades "rutinàries" quan es produeix la detenció de ciutadans espanyols a altres països acusats de càrrecs tan greus. Els contactes que es van produir amb els responsables del ministeri d'Interior i de Defensa —també amb enllaços del CNI— van portar Veneçuela a creure que els dos espanyols eren espies. 

Detinguts a Veneçuela

Les famílies dels dos homes van denunciar que feia 2 setmanes que no tenien informació d'ells abans de la detenció, i van explicar el motiu del seu viatge, fins i tot, van donar detalls de les seves professions, i sobretot, van aclarir que no eren membres del CNI. Des de l'aleshores, no es té cap informació d'aquests dos bascos. El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, va confirmar que la setmana passada el que el govern de Veneçuela havia confirmat la identitat i els càrrecs contra els dos homes. Segons va anunciar el mateix ministre, s'estan exercint "la protecció diplomàtica i consular" dels bilbaïns "perquè aquests dos compatriotes injustament retinguts a Veneçuela puguin tornar on sempre haurien d'haver d'estat, que és al costat de les seves famílies".

Tanmateix, Albares va evitar especificar quins càrrecs pesen sobre ells, i va afirmar que el ministeri ha de "treballar amb tranquil·litat" i que els detinguts tenen "dret a la intimitat". A més, va assegurar que no tenen cap vinculació amb "cap organisme públic espanyol, molt menys amb el CNI". Segons assenyala el digital, el divendres passat Albares es va reunir a Nova York amb el vicecanceller veneçolà, Ránder Peña, i li va exigir que Espanya pogués brindar accés consular als dos bilbaïns, així com que es comuniquessin els càrrecs que pesen contra ells. "Que ningú tingui dubte que des del Ministeri d'Afers exteriors, i jo personalment, no s'escatimarà cap esforç fins que aquests dos compatriotes injustament retinguts a Veneçuela estiguin on sempre havien d'estar, en llibertat i amb les seves famílies", va afegir Albares abans d'insistir que és "inacceptable" la seva situació.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!