Els veneçolans decideixen aquest diumenge a les urnes un president pel mandat 2025-2021 en unes eleccions decisives en les quals el país llatinoamericà decideix si donar continuïtat al 'chavisme', al poder des del 1999, atorgant un tercer mandat al president Nicolás Maduro; o si, per contra, obre una nova etapa de la mà de la coalició opositora de Maria Corina Machado, la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), amb el seu candidat a la Presidència al capdavant: l'exambaixador Edmundo González Urrutia.

Els col·legis electorals obren a les 6.00 h —les 10.00 h a Catalunya—, en una jornada plena d'incertesa pel resultat i per la reacció del govern de Maduro en cas de perdre. Les principals enquestes auguren un panorama molt ajustat i obren la possibilitat d'una victòria de l'oposició, de manera que González Urrutia, un liberal moderat, podria accedir a la Presidència del país bolivarià i obrir així una nova etapa després de 25 anys. Per a la qual, ha promès una major obertura, lliure mercat i millorar les relacions amb els Estats Units; així com "democratització", "reconstrucció institucional" i un camí de "reconciliació".

Sota la supervisió del Consell Nacional Electoral (CNE), els 15.767 centres habilitats per als comicis estaran oberts fins a les 18.00 hores —22.00 h a Catalunya—, amb la possibilitat d'estendre l'horari de tancament en aquells llocs on encara hi hagi persones en espera per a exercir el seu dret al sufragi. Estan cridats a les urnes més de 21 milions d'electors censats. Per a resguardar la seguretat del procés, més de 388.000 membres de la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) i dels diferents cossos de seguretat de l'Estat estan desplegats al país, que manté, a més, un "tancament" temporal "per al desplaçament fronterer de persones, així com el pas de vehicles", en els accessos amb els països veïns, Colòmbia i el Brasil.

Entretant, en l'exterior, podran participar 69.211 veneçolans, en un total de 104 representacions diplomàtiques i consulars del país del Carib en el món, segons ha informat aquest dissabte a EFE la presidenta de la Comissió de Participació Política i Finançament del CNE, Aime Noguera. D'acord amb mitjans locals, el primer veneçolà a votar ha estat un home a Canberra, Austràlia, qui portava lligada al coll com si fos una capa la bandera tricolor del seu país.

Maduro promet respectar i fer respectar els resultats

El president i candidat a la reelecció, Nicolás Maduro, ha assegurat aquest diumenge que farà respectar el resultat dels comicis que emeti, al final de la jornada, el Consell Nacional Electoral (CNE) i ha fet una crida perquè els seus nou contendents es comprometin públicament a fer el mateix. "Reconec i reconeixeré a l'àrbitre, els butlletins oficials, i faré que es respectin. (Serà) paraula santa la de l'àrbitre electoral i telefono als 10 candidats presidencials, als 38 partits polítics, a declarar públicament que respectaran el butlletí oficial de l'organisme", ha declarat davant dels periodistes el mandatari després de votar, en l'oest de Caracas.

Nicolás Maduro vota a Caracas / EFE

Consultat sobre el seu reconeixement dels resultats en cas de perdre l'elecció, ha subratllat que el butlletí del CNE "serà, no sols reconegut, sinó defensat, en unió cívic-militar perfecta", i ha assegurat que tot sortirà bé. "Vaig dir que anava a arribar en pau i en pau va arribar (el dia de les votacions), i si hi ha alguna cosa a preservar i defensar és la pau, l'harmonia, la convivència entre veneçolans. Ha de ser un dia perquè a Veneçuela triomfi el bé, fent el bé, que és l'expressió més gran de l'amor", ha expressat. En aquest sentit, ha avançat que aquest dilluns comptarà "moltes coses" relacionades amb el treball fet pel seu Govern per a aconseguir que aquests comicis se celebrin en pau i va recordar la seva intenció de fer una nova crida al diàleg amb diversos sectors, entre ells el polític i l'econòmic.

A peu d'urna, Maduro ha reiterat el que ha plantejat durant tota la campanya: que la seva candidatura és "l'única garantia de pau" al país. Com ja s'ha fet habitual, Maduro ha estat el primer elector del seu centre electoral i en el primer dels 10 candidats a votar, mentre s'espera que la resta de contendents facin al llarg del dia. 

Plesbiscit entre ser "del món emergent" o ser "colònia del vell món imperial"

A hores de les eleccions, en la seva última compareixença pública, Nicolás Maduro ha titllat els seus rivals de "dreta extrema" que ha "enverinat de feixisme i radicalisme" a la dreta de tota Llatinoamèrica. Durant una trobada amb 910 acompanyants internacionals de més de 100 països, convidats per als comicis, mandatari i líder de l'oficialista Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) ha afirmat que els "corrents feixistes" de Javier Milei a l'Argentina, Jair Bolsonaro al Brasil o Álvaro Uribe i Iván Duque a Colòmbia van néixer "alletats dels monstres d'aquí".

Maduro ha defensat que aquest diumenge Veneçuela està en un moment històric en el qual "es juga si el continent segueix pel seu camí propi, independent, sobirà, en pau [...] o si s'imposa el feixisme". Tot seguit, ha afirmat que Veneçuela és l'alternativa "a l'extremisme neoliberal del capitalisme salvatge de Milei".  “La decisió està presa, jo els hi dic. No puc parlar més perquè hi ha veda electoral. Aquest poble ha decidit, aquest poble vol pau, vol democràcia, vol tranquil·litat, vol que ens respectin en el món, vol ser part del món emergent i no colònia del vell món imperial”, ha valorat.

González Urrutia augura "un gran dia"

Per la seva part, el candidat de la principal coalició opositora de Veneçuela, Edmundo González Urrutia, ha assegurat aquest dissabte que el país viurà la seva “més important expressió democràtica” de “els últims anys” aquest diumenge. “Serà, sens dubte, la més important expressió democràtica del poble veneçolà en els últims anys, és per això que vull reiterar-los la invitació a exercir el dret que cadascun de vostès té per a transformar el seu futur”, ha afirmat el candidat de la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) en un vídeo publicat en la xarxa social X. Es tracta de la plataforma de líder antichavista María Corina Machado —molt influent i popular, però inhabilitada políticament des del 2023 i durant 15 anys per presumpta corrupció, en una polèmica decisió del Tribunal Suprem—.

Corina Machado i González Urrutia a l'últim míting de campanya / EFE

Així mateix, l'exambaixador ha assegurat que “milions de persones, la gran majoria del país”, segueixen “sense perdre la fe” en un canvi polític, després de 25 anys amb el chavisme en el poder, per la qual cosa ha expressat que aquest diumenge serà un “gran dia”, el que la nació, afirma, ha estat “esperant des de fa molt temps”. Ha assenyalat que, durant la jornada, ell i el seu equip estaran “molt atents al procés”, que espera es desenvolupi “en pau”, com el “mereix i desitja” el poble veneçolà. “Anem tots a votar pel nostre futur, pels nostres fills, per tu”, ha agregat González Urrutia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!