L'excés de turisme comença a esgotar a les grans ciutats. Per ara, l'única opció que hi ha sobre el paper per frenar-lo o, com a mínim, regular-lo és posar taxes. Venècia ha provat amb un èxit relatiu la fórmula de fer pagar els turistes que visitaven la ciutat durant un sol dia. Fa uns dies es va saber que Grècia cobraria 20 euros als creueristes que arribessin a Mykonos i Santorini, dues illes saturadíssimes. Aquesta setmana s'ha sabut que Roma també es plantejava una opció com aquesta, especialment, per a la Fontana di Trevi. I per fi, després de dies d'especulacions, ja hi ha preu. Veure de prop la Fontana di Trevi i llençar una moneda a l'aire costarà dos euros "per garantir una experiència única", segons ha dit Alessandro Onorato, regidor de Turisme de Roma. 

Onorato ja va avançar el 7 de setembre passat, recorda l'ABC, que "la plaça de la Fontana di Trevi romandrà oberta i gratuïta. La reserva es farà servir per accedir a les escales sota el monument". I, en efecte, sembla que aquesta és la idea. La font, integrada a la façana del renaixentista Palazzo Poli, es podrà veure de franc des de lluny, però qui vulgui baixar les escales, veure-la de prop i llançar la moneda haurà de pagar 2 euros.

A la Fontana di Trevi es dipositen cada dia, de mitjana, gairebé 4.500 euros. Per a molts turistes, és una manera d'invocar la bona sort. Si es llancen tres monedes, la primera garanteix la tornada a Roma, la segona comporta una nova història d'amor i la tercera condueix al matrimoni. Hi ha qui, a més de monedes, llença medalles amb imatges de sants, del papa Francesc i de la Verge. En total, el 2022, van recollir més de 33.000 quilos de monedes corresponents a 1.432.953,74 euros.

On aniran els diners de l'entrada?

"Els diners recaptats es dedicaran a crear nous llocs de treball, com hostes i hostesses per gestionar millor el flux de visitants, i protegir el monument", ha assegurat Onorato. Per tant, la idea del cost de l'entrada és reinvertir-ho per a un millor funcionament i gestió dels mateixos turistes a la ciutat. Una destinació molt diferent de les monedes llançades pels turistes de tot el món, que normalment són, doncs, prop d'un milió d'euros a l'any, que es dona a l'organització humanitària Càritas.

Onorato ha anunciat que els pròxims dies es reunirà amb l'alcalde, Roberto Gualtieri, que ja s'ha mostrat favorable al cobrament d'aquesta entrada, i amb la policia local per estudiar les mesures de tancament. Mentrestant, sorgeix la controvèrsia després de l'anunci i s'intercanvia una divisió d'opinions entre els mateixos ciutadans i turistes. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!