I, finalment, 9 de maig. Dia de la Victòria, àmpliament celebrat a Rússia. El president rus, Vladímir Putin, es pren els aniversaris seriosament. De fet, no va ser una coincidència que la invasió a Ucraïna es produís un dia després del Dia del Defensor de la Pàtria –que se celebra el 23 de febrer, un dia abans que comencés la guerra a Ucraïna, el dia 24–. El líder rus va fer quelcom similar l'any 2014, quan va annexionar-se Crimea a través de protestes prorusses. Però 75 dies de guerra després, hi ha poques coses per celebrar.
Putin esperava tenir més coses per celebrar aquest dilluns, la data més patriòtica del país. La data, simbòlica, marca el paper de la Unió Soviètica en la derrota de l'Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial. Va ser el dia 8 de maig del 1945 (9 de maig en zona horària de Moscou) que Alemanya va firmar la seva Acta de Rendició a Berlín, posant punt final a la guerra a Europa. L'URSS va patir pèrdues importants, ja que es calcula que 27 milions de soldats i civils van morir. D'això i de trobar els soldats soviètics que encara no han estat desenterrats, en va ple el canal de Russia Today un dia com avui.
Segons destaca la CNN, la justificació de Rússia per la guerra a Ucraïna va suggerir com a data límit per a l'èxit el Dia de la Victòria. Putin i el seu govern han dit reiteradament que l'objectiu de l'anomenada 'operació especial' és "desnazificar" Ucraïna i alliberar el país dels nazis és una qüestió de supervivència russa. Aquest argument, no seria de pes per a la comunitat internacional i seria simplement una eina per despistar. Malgrat tot, per tal d'avalar-ho, la propaganda del Kremlin ha estat funcionant a tot drap per justificar la invasió. Tot i això, per a Putin serà complicat justificar la despesa militar i les pèrdues de soldats des de l'inici de la invasió.
Putin, però, no es pot permetre una derrota. L'exèrcit rus supera, de llarg, l'ucraïnès en tots els aspectes, fins i tot, amb les armes pesants que envia Occident, des de fa setmanes. Malgrat tot, no ha pogut fer-se amb territori al nord del país, i tampoc amb la capital. Ara estaria enfocat en la regió del Donbass, però tampoc sembla tenir l'èxit esperat. De fet, un documental que s'estrena a RT és Donbass, yesterday, today and tomorrow (Donbass, ahir, avui i demà). En la descripció s'hi pot llegir que "han passat gairebé 7 anys des que un cop d'estat inspirat pels Estats Units va dividir Ucraïna i va començar la guerra a l'est del país".
Les forces armades d'Ucraïna afirmen que Rússia ha perdut més de 24.000 soldats en poc més de dos mesos i més de 1.000 tancs i 2.600 vehicles blindats i centenars d'avions. La CNN, però, no pot confirmar aquestes dades i ressalten que és possible que les pèrdues a Ucraïna siguin similars.
Els plans de Moscou
La batalla a Mariúpol fa setmanes que dura, i Rússia està bombardejant sense descans una enorme planta siderúrgica. Si la planta cau, la ciutat serà 'seva'. Per altra banda, també nombrosos informes d'intel·ligència constaten que Rússia es planteja annexionar-se Lugansk i Donetsk "en algun moment del mes de maig" i també podria declarar i annexionar-se una "suposada república popular" a la ciutat de Kherson.
Les dades del Centre Levada, constaten que els russos donen suport a la guerra i un 68% creu que s'està duent terme amb èxit. La popularitat de Putin, en aquest sentit, també s'ha disparat al 82%. S'espera que aquest dilluns Putin pronunciï un discurs i líders i observadors mundials estan a l'expectativa del que pugui passar. En aquest sentit, la setmana passada, el secretari de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, va suggerir que Putin podria abandonar l'"operació militar" i declarar obertament la guerra. Un fet que podria desencadenar una gran mobilització de combatents russos i fins i tot reclutar civils. Dmitry Peskov, portaveu del Kremlin, va titllar aquestes paraules de "ximpleries". Caldrà esperar.