La Xina intensifica el control sobre els periodistes durant els Jocs d'Hivern de Pequín. La televisió pública holandesa NOS ha fet públic el moment en el qual un reporter és apartat de la càmera per un agent de seguretat xinès mentre feia una retransmissió en directe. Segons el mitjà, aquest no és pas un incident aïllat, sinó que "per desgràcia, això s'està convertint cada vegada més en una realitat quotidiana per als periodistes a la Xina. [El corresponsal] està bé i va poder acabar la seva crònica uns minuts més tard", van explicar en un missatge a Twitter. D'altra banda, el portaveu del Comitè Olímpic Internacional (COI) va adreçar-se als mitjans en una roda de premsa i va excusar el comportament del guàrdia xinès, a qui va titllar d'"excessivament entusiasmat", i va assegurar que "els que esteu dins de la 'bombolla' podeu seguir fent la vostra feina" sense més incidents. Així i tot, diversos mitjans, corresponsals i organitzacions de periodistes d'arreu del món han denunciat que el tracte despectiu cap a la premsa per part del règim xinès no fa més que augmentar.
El pa de cada dia
"El nostre corresponsal va ser apartat de la càmera per guàrdies de seguretat a les 12:00 pm, en directe pel NoS Journaal. Per desgràcia, això s'està convertint cada vegada més en una realitat quotidiana per als periodistes a la Xina. Està bé i va poder acabar la seva història uns minuts més tard", va informar la cadena de televisió en un tuit. Després de la compareixença del COI en la qual es van limitar a titllar l'incident de "lamentable" i afegir que "de vegades passen coses com aquestes", el mitjà va afegir que si bé el comitè va assegurar que "estarien en contacte" amb ells, tenen "curiositat de saber amb qui", perquè segons ells "ni la direcció del NOS, ni els editors de Notícies i Esports, ni la direcció del nostre equip olímpic a Pequín, ni el nostre corresponsal no van parlar amb ningú del COI sobre l'incident d'ahir".
Censura
En els darrers mesos, i sobretot en el context dels Jocs d'Hivern, diverses organitzacions i periodistes han denunciat un increment de censura i represàlies per part del règim xinès. I és que aquest esdeveniment ha comptat amb el boicot diplomàtic de gran part dels països occidentals a causa de les greus violacions de drets humans de la Xina i els seus lligams amb Rússia enmig del conflicte per Ucraïna. El mateix corresponsal de TV3 a Pequín, Francesc Canals, ha explicat a Twitter que fets com aquest "és el dia a dia del periodisme a la Xina. Quan no ho veieu és perquè no hem aconseguit ni poder plantar el trípode", ha lamentat. L'organització Club de Corresponsals Estrangers (FCC) va emetre un informe aquesta setmana en el qual van relatar com els periodistes s'enfronten a atacs físics, falsos empresonaments, intimidació a les seves famílies, vigilància i hacking a internet i denegació de visats per anar a fer la seva feina. D'altra banda, Reporters Sense Fronteres (RSF) també va assegurar en un informe que la Xina és el "país que empresona més periodistes del món" i que la pandèmia i els Jocs d'Hivern han desencadenat en una "campanya de repressió sense precedents" contra la premsa internacional i local.