La periodista de la CNN Clarisse Ward, que manté la cobertura informativa des de l'Afganistan, ha viscut un incident a Kabul, quan un grup de talibans l'ha increpada, i dos d'ells fins i tot han amenaçat l'equip amb fusells.
"Hem hagut de córrer i posar-nos a cobert", ha detallat. Els fets han passat en la proximitat de l'aeroport de la capital afganesa. La periodista i el seu equip han quedat envoltats per una multitud desesperada que intentava donar a conèixer al món la seva història. Però els talibans han començat a disparar trets a l'aire per dispersar-los.
Pocs segons després un talibà amb un "fuet improvisat", amb un cadenat, se li ha encarat i ha ordenat "a crits" que es cobrís la cara, tot i que Ward ja portava un hijab (mocador islàmic). Dos altres talibans han amenaçat el productor amb colpejar-lo amb la culata del rifle si no deixava de gravar amb el telèfon mòbil.
Taliban fighters charge at CNN's Clarissa Ward and crew. @clarissaward reports on the hurdles Americans and Afghans are facing trying to get to Kabul's airport as Taliban fighters attempt to block access with gunfire and violence. https://t.co/hGMF4d4tLN pic.twitter.com/8rZwUA1qZ1
— CNN (@CNN) August 19, 2021
Les amenaces no han parat fins que un dels talibans ha alertat als seus companys que eren periodistes del mitjà nord-americà, suposadament pel temor que el que estava passant pogués tenir conseqüències. "He cobert tota mena de situacions boges, però això ha estat un caos, una bogeria", ha declarat la reportera. "És impossible que un civil comú pugui escapar del país fins i tot encara que tingui els papers necessaris per fer-ho. És molt arriscat, és molt perillós, és completament impredictible. No hi ha cap ordre, no hi ha un sistema coherent per processar les persones", ha explicat.
Mentrestant, els talibans van reprimir dimecres la seva primera revolta civil des que diumenge van proclamar la seva victòria a l'Afganistan, en enfrontar-se a centenars de manifestants que demanaven mantenir la bandera nacional i no substituir-la per la radical islàmica.
La protesta per la bandera va tenir lloc a Jalalabad, capital de la província oriental de Nangarhar, quan "els manifestants van voler penjar la bandera tricolor nacional, en vigílies [de l'aniversari] de la independència de l'Afganistan de l'Imperi Britànic", va explicar a Efe un testimoni, que va demanar l'anonimat.
Els talibans van reaccionar "disparant a l'aire" i colpejant alguns dels presents, entre els quals periodistes, mentre demanaven que la substituïssin per la bandera blanca inscrita amb la declaració de fe islàmica, que representa el seu Emirat Islàmic.
Però després de la mediació de líders tribals, els insurgents van acceptar finalment que es pengés la bandera "fins que s'estableixi el nou govern" talibà, resolent-se així un conflicte que va deixar almenys dos morts i diversos ferits, segons recull la premsa local afganesa.