Rússia ha llançat avui el primer nanosatèl·lit de la Generalitat amb ajuda d'un coet portador Soyuz 2.1a des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan). El llançament, inicialment previst per al dissabte passat i posposat 48 hores per "augment de voltatge" en els sistemes del portador, s'ha produït a les 07:07 hores (hora catalana) i ha estat transmès en directe per Roscomos, l'agència espacial russa.
Aquest ha estat el moment en que el coet s'ha enlairat. Segons els experts, el coet ha superat ràpidament la zona de risc i, per tant, el llançament ha estat un èxit.
La Generalitat impulsa aquest llançament de la mà de l'start-up catalana Sateliot. L'objectiu d'aquest dispositiu és permetre la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de la xarxa de telecomunicacions terrestres convencionals. Un cop en òrbita, el nanosatèl·lit permetrà millorar la connectivitat arreu del territori català.
Lluita contra el canvi climàtic
Segons el Govern, les dades obtingudes pel nanosatèl·lit aportaran informació cabdal per incidir en la lluita contra el canvi climàtic. Es podrà fer monitoratge del cabal dels rius i de les reserves d'aigua, seguiment i protecció de la fauna salvatge o la recepció de dades meteorològiques d'estacions ubicades en llocs remots.
També permetrà fer un monitoratge dels moviments del sòl per preveure desastres meteorològics, i de ramats i conreus per detectar malalties i poder definir estratègies més eficients.