L'apropament d'Ucraïna a l'OTAN ha estat un dels desencadenants de la invasió russa al país. L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) és una organització militar internacional liderada pels Estats Units que va néixer el 1949 amb l'objectiu de protegir-se de la Unió Soviètica durant la Guerra Freda. Des d'aleshores ha anat evolucionant i ara mateix està formada per vint-i-nou països d'Amèrica del Nord i Europa, que es comprometen a respondre conjuntament davant de qualsevol atac contra algun estat membre. Encara que al principi hagués semblat impossible, actualment l'OTAN ja ha admès diversos països de l'est d'Europa i algunes antigues repúbliques soviètiques, com ara Letònia o Lituània. Aquesta aliança no para de créixer i fins al moment que va esclatar la guerra els països que aspiraven a entrar-hi eren Ucraïna, Geòrgia i Bòsnia i Hercegovina. Quines proves ha de passar un país per entrar-hi?
En primer lloc, el país ha de rebre la invitació oficial a formar-ne part, que ha de ser aprovada per unanimitat pels estats membres. La reben els països que hagin mostrat interès i, normalment, que ja hagin mantingut converses amb països membres de l'OTAN. A més, han de complir indispensablement cinc condicions: tenir una democràcia basada en una economia de mercat, estar compromesos amb la pau, tenir prou preparació militar per poder ajudar en les operacions de l'OTAN, exercir un tracte just sobre poblacions minoritàries i estar compromès amb les institucions i relacions civils i militars d'una democràcia.
Aleshores, els països han de desenvolupar un "pla d'acció per a l'adhesió", que preparen conjuntament amb l'OTAN, com actualment està fent Bòsnia i Hercegovina. Això prepara els estats per l'entrada i l'organització fixa un calendari de reformes per poder entrar a l'aliança. Tanmateix, aplicar aquest pla no és una garantia d'entrar a l'OTAN, sinó que és només un pas. El següent és celebrar una trobada a la seu de l'organització a Brussel·les, en què l'estat es compromet a complir les condicions d'entrada i on es comença a parlar del pressupost.
Un cop el país aspirant ha dut a terme aquests tràmits, tots els estats membres han de votar si aproven o no l'entrada. Cada país ho decideix de manera diferent i a Espanya, per exemple, la ratificació s'ha de votar a les Corts i al Senat. Als Estats Units cal el suport de dos terços del Senat i al Regne Unit, en canvi, no cal el vot parlamentari.
Quins països interessats hi ha ara?
Segons diverses enquestes recollides per Maldita.es, Finlàndia seria el país que té més possibilitats d'entrar a l'OTAN pròximament, ja que tot i no haver rebut encara la invitació oficial, el suport dels ciutadans a l'adhesió és gairebé unànime i, a més, compleix àmpliament els requisits. Bòsnia i Hercegovina, per la seva banda, fa dotze anys que desenvolupa el pla d'adhesió sense grans avenços i Geòrgia i Ucraïna es troben en diàlegs inicials.