L’esclat del conflicte entre Rússia i Ucraïna ja ha revolucionat les borses d’arreu del món. En les darreres hores s’han disparat encara més els preus del gas, el petroli i l’electricitat i molts experts apunten que això només en podria ser el preludi. La guerra afectarà directament les nostres butxaques, com a mínim, en les pròximes setmanes i ja està tenint conseqüències directes al nostre país. Quins productes pujaran de preu i com ens afectarà a Catalunya?
Pel que fa als aliments, Rússia i Ucraïna són els exportadors del 30% del comerç de blat, blat de moro, ordi, farina i oli de gira-sol. Aquests productes ja fa mesos que s’han encarit per l’augment de l'índex de preus dels aliments i ara, si es compleixen les sancions dels aliats europeus i de l'OTAN, l'oferta de blat ucraïnès i rus es reduiria, i això provocaria una alça dels preus fins, almenys, a mitjans del 2023, quan hi hagi noves collites. A això també s'hi afegiria la pujada del cost dels fertilitzants, entre un vint i quaranta per cent.
D’altra banda, un altre sector que quedaria molt afectat per la guerra és el dels metalls, ja que Rússia n’és el principal exportador. En són un exemple alguns de molt utilitzats, com el níquel, l’alumini, el ferro i el pal·ladi, ja són requerits en molts processos de producció del nostre país.
La pujada de la inflació sembla, doncs, evident i, de retruc, també es preveu la pujada dels tipus d’interès per mirar d’aturar-la. Així doncs, també s’encariria el preu dels crèdits i les hipoteques.
Pànic i incertesa
Els mercats internacionals del gas i el petroli ja s’han vist afectats amb increments de preus per aquest conflicte. El preu del gas natural i del barril de petroli ja cotitza a màxims històrics i no es descarta que encara es puguin enfilar més. Com a conseqüència, i sumat a la pujada del preu de l’energia, fa que també s'encareixi el preu d’absolutament tots dels productes que consumim. Els costos de producció i transport de les empreses es disparen i acaba repercutint a la nostra butxaca. El conflicte a Ucraïna, doncs, farà que la inflació continuï enfilant-se al nostre país.
Tot i que encara és aviat per fer grans auguris perquè el conflicte entre Rússia i Ucraïna només acaba de començar, el que sembla clar és que ja està tenint conseqüències que afecten a tots nivells la geopolítica mundial, però també l'economia. La prova més evident és el comportament dels mercats i les borses d'arreu del món, que a hores d'ara només mostren el pànic per un conflicte bèl·lic i, sense excepcions, números vermells. De fet, aquest atac ha portat els inversors a pensar en els valors refugi, com l'or i el dòlar, per conservar les seves inversions. L'euro, per exemple, cau amb força i es paga a 1,12 dòlars en les primeres hores de la negociació europea del mercat de divises.