Les imatges d'un vídeo de l'atac israelià que va acabar amb la vida d'una quinzena de parametges de la Mitja Lluna Roja Palestina, l'ONU i la Defensa Civil a Gaza, difós pel diari nord-americà The New York Times, sembla contradir la versió d'Israel que els seus vehicles anaven sense llums i avançaven de manera "sospitosa", informa aquest dissabte l'agència Efe. En les imatges es veu que els vehicles que transportaven als rescatistes, que portaven uniformes reflectors, i el camió de bombers que anava amb ells, estaven clarament marcats i amb els llums d'emergència activats.

El vídeo va ser compartit amb el diari per un diplomàtic a l'ONU que ha reclamat l'anonimat. The New York Times ha verificat les imatges i ha arribat a la conclusió que van ser gravades durant les primeres hores del matí del 23 de març a Rafah, al sud de Gaza, on va tenir lloc l'atac. Israel insisteix que als cotxes hi havia "terroristes", i va dir que va matar a nou presumptes milicians, encara que de moment només ha donat el nom d'un, que no es correspon amb els noms de les víctimes publicats per la Mitja Lluna Roja o la Defensa Civil de Gaza.

Aquest divendres, durant una roda de premsa a la seu de l'ONU a Nova York, el president de la Mitja Lluna Vermella Palestina, Younis al Khatib, va assegurar haver vist un enregistrament d'un dels parametges assassinats en la que el jove, parlant-lo a la seva mare, deia: "Perdona'm mama, només volia ajudar la gent. Volia salvar vides". En el vídeo publicat pel Times s'escolta el parametge que grava l'incident dient: "Perdona'm mama, aquest és el camí que he escollit: ajudar la gent". Els trets se senten durant cinc minuts, mentre la imatge es torna negra. L'home demana perdó a Déu i diu que sap que morirà.

Els fets

Els fets van tenir lloc el diumenge 23 de març, quan Israel va ordenar l'evacuació forçosa del barri de Tel al Sultà, a Rafah, que poc després va ser bombardejat. La Mitja Lluna Vermella va mobilitzar llavors dues ambulàncies a la recerca de ferits i, després de perdre el contacte amb una d'elles, es van enviar diversos equips de rescat que també van ser atacats durant diverses hores, d'acord amb la versió de l'ONU.

Fins i tot cinc dies després de l'atac, els serveis d'emergències no van aconseguir accedir a la zona, on van aconseguir recuperar el cos d'un treballador de la Defensa Civil. El diumenge següent, en una nova recerca, els equips de rescat van desenterrar 14 cossos d'una fossa comuna. Aquest dimecres l'Exèrcit israelià va admetre que va cobrir "amb teles i terra" els cossos dels 15 paramèdics i rescatistes, i va al·legar que ho va fer en la creença que el seu rescat anava a portar temps. Segons la Defensa Civil, alguns dels rescatistes van ser trobats amb les mans lligades, i ferides de bala al cap i el pit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!