La guerra porta mort, destrucció, penúries, desgràcia i desolació, però en mig d’aquest conflicte que preocupa a la comunitat internacional, també hi ha qui viu moments inoblidables, on l’amor s’imposa en mig de les circumstàncies més adverses. És l’exemple d’aquesta parella israeliana que va celebrar el seu casament en un búnquer durant el recent atac de míssils iranians i que balla enamorada en el refugi mentre a l’exterior els coets creuaven el cel de Jerusalem. El moment màgic el va compartir l’usuari Saul Sadka a la xarxa X (abans Twitter), acompanyat del comentari: “Iran no va poder aturar l’alegria d’aquest casament a Jerusalem ni per un moment”, un post que s’ha fet viral, s’ha vist més de dos milions de vegades i ha tingut milers de comentaris que celebren l’amor i la determinació que va tenir la parella, que es va negar que la guerra arruïnés un dels dies més especials de les seves vides.
Un casament interromput
No ha transcendit el nom d’aquesta parella que no deixa de mirar-se als ulls mentre ballen, amb cara d’enamorats, entre cables, mobles i caixes, mentre els altres acompanyants del refugi immortalitzen el moment amb els seus mòbils i càmeres. Vestits per a l'ocasió (ella amb un vestit de núvia crema i ell amb armilla), s’abracen i ballen al ritme de la música que sembla sortir del telèfon mòbil d’algun dels convidats. Poc se sap de les circumstàncies del moment, però sembla que el búnquer on es va enregistrar a la parella de noucasats fent el seu primer ball com a marit i muller es troba al costat de l’hotel més gran de Jerusalem, el Notre-Dame, on es creu que la parella havia de celebrar el seu casament, que va ser interromput degut al llançament de míssils iranians. Els nuvis i els convidats van haver de buscar refugi subterrani per protegir-se dels coets.
En els refugis prop d’una hora
Igual que la parella d’enamorats del vídeo, milers de ciutadans israelians es van haver de refugiar en búnquers, mentre l’Iran atacava territori hebreu amb 200 míssils que van obligar a treballar a tot drap al sistema antiaeri israelià, la Cúpula de Ferro, per interceptar els coets. Les sirenes i la crida a tots els ciutadans a què es refugiessin davant la imminent arribada dels projectils acompanya l’inici de l’estat d’emergència a tot el país, incloent-hi ciutats com Tel-Aviv i Jerusalem. Les ordres de buscar refugi van arribar als telèfons mòbils dels israelians i també es van anunciar en tots els mitjans de comunicació, però quan les alarmes sonen, la gent surt corrent per entrar en un dels refugis antimíssils que hi ha repartits per les ciutats. Els ciutadans van haver d’estar-s’hi en els refugis entre 45 minuts i una hora, abans que les autoritats van donar l'avís que ja era segur que tornessin a les seves cases.
Molts israelians comparteixen a través de les xarxes aquests moments que passen en els refugis. És el cas l’Avia Levi, qui explica que en el búnquer en el qual es trobava no hi havia connexió a internet i havien de seguir les notícies a través d’un transistor. L’avia també diu que no va tenir temps de posar-se les sabates i que va preferir posar-li la corretja al seu gos.
"El poble d'Israel viu"
“Am Israel Jai on sigui, encara al refugi” diu un altre seguidor que comparteix unes imatges de joves israelians reunits en un búnquer, compartint beguda. “Am Israel Jai” és una frase en hebreu que significa literalment “el poble d’Israel viu”, un lema que simbolitza la continuïtat, resiliència i supervivència del poble jueu a través de la història, i que s’utilitza com una afirmació de força i determinació, especialment en moments de dificultat o adversitat.
A causa de l’escalada del conflicte, el govern israelià va imposar unes restriccions a les reunions que poden fer els ciutadans. Així, van quedar prohibides les reunions de més de 30 persones en exteriors, i també les reunions de més de 300 persones en interiors.