Aquest dijous Hamàs ha lliurat els cossos de quatre ostatges morts, entre els quals hi ha els de la família Bibas. El primer de febrer ja va ser alliberat, amb vida, el pare, Yarden Bibas, després de setze mesos en captivitat, i ara ha sigut el torn dels cadàvers de la mare i els dos fills: Shiri Bibas, d'origen argentí i de 33 anys, i els germans Ariel i Kfir —de dos i cinc anys, respectivament. El novembre del 2023, un mes després de ser segrestats, el braç armat del grup islamista palestí va informar que tots tres havien mort en bombardejos israelians. Amb motiu de la recuperació dels cossos, s'han fet virals els vídeos del segrest de Shiri Bibas i els seus fills per part de Hamàs, fa més de 500 dies.


Si bé Hamàs va informar de la seva mort a mans de l'exèrcit israelià, Israel no va arribar a confirmar l'estat ni de la mare ni dels fills i es va limitar a publicar les imatges del segrest: la mare, amb tots dos nens en braços, plora mentre està envoltada de combatents. En un vídeo posterior que també van difondre les Forces de Defensa d'Israel (FDI), es veu com els combatents se'ls emporten.


D'altra banda, Israel també va publicar les imatges del segrest de Yarden, ple de sang, a sobre d'una moto i en mig d'una multitud. El pare va seguir un camí diferent del de la resta de la seva família i va ser alliberat viu el passat primer de febrer, però el seu alliberament va ser un dels moments més agredolços de l'alto el foc. Per què? Perquè Hamàs havia de prioritzar l'alliberament de les dones i els menors vius... i entre ells no hi havia ni Shiri, ni Ariel, ni Kfir. Com que Israel no va arribar a confirmar les morts, hi havia gent que encara mantenia l'esperança. "Yarden està decidit a lluitar pel seu retorn i se sent obligat a fer tot el que estigui a les seves mans per assegurar-se que ningú queda enrere", va dir la família un cop el pare va rebre l'alta, la setmana passada.


Kfir era l'ostatge més jove segrestat el 7 d'octubre del 2023, quan tenia nou mesos, del quibuts Nir Oz —a només 1,5 quilòmetres de la Franja de Gaza. Així, els Bibas s'havien convertit en un símbol dels israelians capturats per Hamàs. El vermell intens dels seus cabells destacava en els cartells presents als aeroports, a les marxes i en els missatges de suport a les xarxes socials. Els aniversaris dels dos menors van ser celebrats pel Fòrum de Famílies d'Ostatges i Desapareguts amb manifestacions a Tel-Aviv i esdeveniments per exigir l'alliberament de la resta de segrestats. Fins ara, Kfir i Ariel eren els únics menors que encara continuaven a Gaza, mentre que els altres van ser alliberats durant l'anterior treva (el novembre del 2023, quan es van entregar 105 civils vius). Va ser en aquell moment quan el grup islamista palestí va anunciar la seva mort durant un bombardeig israelià, però Israel no va confirmar-ho i el primer ministre, Benjamin Netanyahu, es va limitar a dir: "Els nostres pensaments estan amb Shiri, Ariel i Kfir, i amb tots els ostatges. Continuarem actuant per portar-los a tots de retorn a casa".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!