El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, i tots els representants del seu partit, Fidesz, han boicotejat l'adhesió de Suècia a l'OTAN. Tot i que a principi de juliol l'executiu hongarès havia assegurat que donaria llum verda a la incorporació del país escandinau a l'Aliança Atlàntica, i que tan sols era "una qüestió tècnica", finalment no ha estat així. En la sessió extraordinària que el Parlament hongarès ha celebrat aquest dilluns cap dels membres de Fidesz, que representen dos terços de la cambra, s'ha presentat, de manera que la votació no ha pogut tirar endavant per falta de quòrum. No hi ha previstes més sessions parlamentàries al llarg del mes d'agost, de manera que la decisió ha quedat posposada almenys fins al setembre.
La sessió extraordinària havia estat convocada a iniciativa de l'oposició, i segons va informar la premsa hongaresa abans de la sessió, el ministre responsable de la Presidència, Gergely Gulyásés va afirmar en roda de premsa que era preferible votar la qüestió en "una sessió ordinària", en un intent de posposar la votació. Així doncs, finalment aquest dilluns només han votat a favor 45 diputats de l'oposició, que han aprofitat les intervencions per criticar l'absència d'Orbán i les conseqüències per al país d'evitar aquesta votació. Segons informa Daily News Hungary, el partit liberal Momentum ha afirmat que la decisió del govern "envia un missatge que no l'importa la guerra i la seguretat dels hongaresos", mentre que LMP ha acusat Fidesz de "no respectar la cambra" parlamentària. El portaveu de Coalició Democràtica (DK), ha estat més dur i ha acusat Orbán de "servir els interessos de Putin".
A l'espera que Turquia doni el 'sí'
Suècia va demanar l'ingrés a l'OTAN juntament amb Finlàndia el maig del 2022 com a reacció a la invasió d'Ucraïna. Els diversos països de l'Aliança hi van anar donant suport, excepte Hongria i Turquia, que van expressar reticències i van anar posposant el debat sobre el tema i la votació durant mesos. Finalment, a finals de març d'aquest any, Hongria va ratificar l'entrada de Finlàndia, una decisió que va arribar immediatament després que el Parlament turc fes el mateix. La ratificació de Suècia, però, va quedar en l'aire, i així continua quatre mesos després, presumiblement a l'espera que Turquia doni el 'sí'.
Amb tot, el boicot de Fidesz a l'última sessió extraordinària ha sorprès, perquè semblava que la postura del govern hongarès ja estava clara. A principis del juliol, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va assegurar durant una cimera de l'OTAN a Lituània que donaria el vistiplau a l'octubre, un cop el Parlament reprengués l'activitat després de l'estiu. Després que Turquia aixequés el veto, el ministre d'Exteriors hongarès, Peter Szijjarto, va assegurar des de la cimera que el govern donava suport a l'entrada de Suècia i que tan sols "seria una qüestió tècnica". Tanmateix, sembla que la decisió es podria posposar fins a la resolució definitiva de Turquia.