Hongria prefereix pagar la multa diària d'un milió d'euros per no complir una sentència de la Justícia Europea per infringir les normes comunitàries d'asil, ja que això "és més barat que acceptar immigrants", ha dit aquest divendres el primer ministre hongarès, l'ultranacionalista Viktor Orbán. "Estem pagant un milió d'euros al dia. Però si calculo el que costaria deixar-los entrar (a Hongria), és més barat pagar (la multa) sense deixar entrar els immigrants", ha dit el mandatari en les declaracions setmanals a la ràdio pública Kossuth.
En aquest sentit, el líder ultranacionalista ha qualificat el comportament d'Hongria com a "una rebel·lió" contra les polítiques migratòries de la Unió Europea (UE), amb les quals no està d'acord. El desembre del 2020, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar que Hongria no havia respectat el dret comunitari sobre els procediments de concessió de protecció internacional i de retorn dels nacionals de tercers països en situació irregular.
Posteriorment, el juny del 2024 el tribunal europeu va dictaminar que Budapest no ha executat deliberadament la sentència del 2020, per la qual cosa li va imposar una sanció de 200 milions d'euros, així com una multa d'un milió d'euros per cada dia de retard en el compliment d'aquesta decisió. Hongria es nega a abonar la multa, per la qual cosa la Comissió Europea el setembre de l'any passat ha deduït aquests 200 milions d'euros en pagaments del pressupost comunitari a Hongria i 93 milions més acumulats per l'impagament de la multa d'un milió d'euros diaris.
A la recerca de finançament d'USAID
D'altra banda, Orbán ha dit aquest divendres que al seu país prendrà mesures per revelar quines organitzacions hongareses han estat finançades en el passat per l'Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID), que el president, Donald Trump, ha de desmantellar. Segons Orbán, organitzacions internacionals i hongareses han utilitzat els diners d'USAID, així com d'altres fons per "enfortir l'esquerra" i "per enderrocar el govern hongarès".
"Caldrà desmantellar aquestes xarxes estrangeres", ha assenyalat el primer ministre, prometent mesures legals no especificades. Hongria va crear el 2023 l'anomenada "Oficina de Defensa de la Sobirania Nacional", una entitat per investigar suposades ingerències estrangeres a Hongria.
El febrer del 2024, la Comissió Europea va anunciar un expedient contra Hongria per la creació d'aquesta oficina, que l'oposició hongaresa i els defensors de drets humans comparen amb les tàctiques russes d'assetjament a la dissidència. Orbán té previst participar entre avui i demà a Madrid a la primera cimera del grup europarlamentari d'ultradreta "Patriotes per Europa", en què estarà, com a amfitrió, el líder de Vox, Santiago Abascal, i també la francesa Marine Le Pen i l'italià Matteo Salvini.