Viktor Orbán s'ha convertit en el soci molest de la UE. El primer ministre hongarès va passar dels governs europeus durant la seva gira per Rússia, la Xina i els Estats Units, amb parada per veure Donald Trump, durant el torn de presidència de la UE. Després de passar per Ucraïna, que hauria batejat el viatge com a "missió de pau". Ara ha provocat més tensió i més polèmica perquè ha ampliat a Rússia i Bielorússia el seu programa de visats ràpids per a treballadors.
La decisió ha fet saltar les alarmes de la Comissió Europea, que ha iniciat un intercanvi a través de cartes amb el govern d'Orbán en considerar que el seu moviment suposa una "amenaça potencial" per a la seguretat del conjunt de l'espai Schengen. "Hi ha raons per estar preocupats" hauria dit la comissaria d'Interior, Ylva Johansson, en una compareixença al Parlament Europeu on va analitzar el programa de visats ràpids que inicialment funcionava per a Ucraïna i Sèrbia i que al juliol es va ampliar a Bòsnia, Macedònia del Nord, Montenegro i Moldàvia. Tots ells, països candidats a integrar-se a la UE.
Hongria, l'únic país europeu amb vincles amb Putin
El govern hongarès, que és l'únic europeu que manté llaços amb Vladímir Putin, va contraprogramar la compareixença de Johansson amb una altra davant els mitjans al Parlament Europeu en què va justificar la decisió. “El motiu és degut a les necessitats del mercat laboral a Hongria. El govern ha determinat que hi ha àrees en què els ciutadans d'aquests països tenen habilitats especials i una disponibilitat necessària per a la nostra economia”, va assenyalar el ministre d'Afers Europeus, János Bóka, segons recull l'Agència EFE.
De moment, Budapest només ha concedit aquests visats a 10 persones russes i quatre bielorusses, per la qual cosa considera que és “estadísticament irrellevants”. “No hi ha cap problema legal o de seguretat amb aquest sistema. Hi ha una histèria política creada per la majoria d'aquest Parlament Europeu i per certs estats membres. No hi ha un interès al Parlament per establir un diàleg genuí i la Comissió Europea hauria de ser prou forta i resistir la pressió política per unir-se”, ha criticat el ministre hongarès, que ha assegurat que altres països europeus concedeixen més visats d'aquesta mena a ciutadans d'aquests països.
Brussel·les i Budapest, en tensió
Brussel·les i Budapest han tingut un estira-i-arronsa públic des que a principis de juliol el govern de Viktor Orbán anunciés que inclouria els ciutadans de Rússia, Bielorússia i quatre països europeus extracomunitaris més (Bòsnia, Macedònia del Nord, Montenegro i Moldàvia) entre els nacionals que poden demanar visats ràpids per treballar al país per llargs períodes. Els països bàltics i nòrdics també han mostrat la seva inquietud davant de la flexibilització d'aquestes normes per als ciutadans de Rússia i Bielorússia, que consideren un "greu risc per a la seguretat" europea.