"Silenciar totes les veus crítiques". Aquesta és la reacció que ha provocat a diferents grups de la societat civil una legislació per crear una "oficina de protecció de la sobirania" que investigui la influència estrangera. Durant anys, el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha promogut la idea que forces externes estan intentant soscavar el seu govern i assenyalar als seus oponents. En un discurs fet aquest mateix mes, el líder hongarès va dir que les "forces obscures" continuen "assetjant les línies defensives de la sobirania, incloent-hi les d'Hongria". 

Però els crítics d'Orbán diuen que la seva retòrica està dissenyada per soscavar els seus oponents i que, abans del Parlament Europeu i les eleccions municipals del pròxim any, el govern està intensificant els seus esforços per crear enemics imaginaris i distreure els votants. 

El dimecres, set organitzacions de la societat civil van advertir en un comunicat que els plans per a una "oficina de protecció de la sobirania" eren part dels intents més amplis del govern de sufocar la dissidència. "El projecte de llei és part de l'intent del govern de silenciar totes les veus crítiques", han dit. 

Els grups, que inclouen a Transparència Internacional Hongria i la Unió Hongaresa de Llibertats Civils, han afegit que la legislació proposada no estava en línia amb les obligacions constitucionals d'Hongria i de la UE, per tant, fracassaria. 

L'oficina proposada investigaria activitats de promoció, activitats destinades a influir al debat democràtic i organitzacions que utilitzen finançament estranger per influir en els votants. El projecte de llei també castigaria el finançament estranger prohibit per a grups que es presentin a les eleccions amb fins a tres anys de presó. La redacció àmplia ha aprofundit les preocupacions que l'oficina pugui atacar arbitràriament periodistes, sindicats, esglésies i empreses.

"Convertir la llei en una arma"

El Comitè Hongarès de Hèlsinki, un grup de drets humans, ha dit, destaca el The Guardian, que el projecte de llei estava "ple de conceptes indefinits i àmpliament interpretats”. "Aquesta ambigüitat deliberada permet a la nova autoritat considerar arbitràriament qualsevol activitat relacionada amb els assumptes públics com si estigués al servei d'interessos estrangers", ha constat, i ha afegit que "aquest és un intent clar de convertir la llei en una arma, crear un efecte paralitzador i consolidar encara més el poder polític".

L'oposició d'Hongria també va generar preocupacions. Katalin Cseh, membre del Parlament Europeu del partit opositor Momentum, va dir que la proposta és “una altra fita fosca per a Hongria”.

Les tàctiques d'Orbán

Tal com destaca el mateix diari britànic, el govern hongarès no s'ha volgut pronunciar al respecte. Ara bé, un portaveu del govern ha escrit a les xarxes socials que la legislació "tenia com a objectiu dissuadir els actors polítics nacionals d'acceptar fons estrangers".

Malauradament, aquesta estratègia no és nova. Un portaveu d'Open Society Foundations ha dit que “els diners dels contribuents hongaresos s'estan utilitzant novament per pagar propaganda política que està profundament contaminada per l'antisemitisme: una prova més de fins a quin punt han caigut els estàndards de decència política en un estat membre de la UE", recull el The Guardian. "Aquesta és una tàctica molt utilitzada pel govern hongarès: crear una amenaça estrangera vaga i imaginària per distreure els votants de qüestions internes reals, com la qualitat de l'educació pública i l'atenció sanitària".