Imatges violentes a la retina. Després d'uns dies sense internet però amb una forta repressió policial, algunes de les persones detingudes dels centres de detenció de Bielorússia han pogut sortir-ne. Centenars de persones fa dies que es concentren a les portes d'aquestes presons per intentar esbrinar alguna informació dels seus familiars o amics que estan "desapareguts", alguns des de diumenge mateix.
Cops, crits i un horror que es podia sentir des de fora dels mateixos centres. I de la mateixa manera que han transcendit els crits i els cops, també han començat a circular imatges de ferits per la brutalitat policial.
Durant aquests dies s'han detingut, com a mínim, unes 6.000 persones, la majoria de les quals han estat agredides a les presons, han passat la nit a la intempèrie i han estat privats de menjar durant dos o tres dies. La majoria de testimonis que recull el vídeo fet per la ràdio RFE/RF eren a les portes dels centres de detenció buscant familiars i amics dels quals no sabien res des de feia dies.
Nikolai és un jove que va sortir d'un dels centres de detenció aquest dijous. "He estat dels més afortunats", deia en conversa amb el digital TUT.BY. "Primer vaig estar en una cel·la on hi havia 24 persones, després em van traslladar a una altra on n'hi havia 46, tot i que només hi havia 6 seients".
El jove detalla que el primer dia no els van donar ni aigua ni menjar, "però el segon dia ens van donar mitja barra de pa per a 20 persones. També aigua". D'aquesta manera, també exposa que a ell no el van colpejar, però sí que ho van fer a moltíssima gent. I insisteix que sí que sentien els crits.
Una altra noia, també detinguda, explica en aquest vídeo del portal Nexta que 10 policies antidisturbis la van colpejar amb les porres, la van amenaçar amb matar-la, li van treure els pantalons i la van amenaçar amb violar-la i desfigurar-la. "Ens van tractar com gossos. Com l'any 1941".
Unes protestes que no paren
Malgrat les tortures, la violència policial, les amenaces i els centres de detenció, les protestes no s'han aturat. Aquest dijous s'han vist imatges de protestes pacífiques on milers de persones han sortit al carrer a la capital, Minsk, vestides de blanc i amb flors per protestar contra la violència policial que han patit els manifestants que han sortit al carrer cada dia després de saber-se el resultat electoral de diumenge passat en què el president del país, Aleksandr Lukaixenko, —al poder des del 1994— obtenia el seu sisè mandat consecutiu amb el 80% dels vots.
Per altra banda, treballadors de les empreses més importants del país també van enfrontar-se amb els seus superiors i van protagonitzar diverses aturades per protestar pel resultat electoral de diumenge i la brutalitat policial.
Tot i els testimonis esfereïdors sobre la violència policial i les tortures que han patit els detinguts als centres de detenció i que s'han fet públiques en les últimes hores, els bielorussos continuen sortint al carrer.
Per què hi ha protestes a Bielorússia?
Diumenge electoral a Bielorússia. Després de setmanes de mobilitzacions per part de l'oposició, el president del país, Aleksandr Lukaixenko, —al poder des del 1994— obtenia el seu sisè mandat consecutiu amb el 80% dels vots. Quan es van començar a saber els resultats i a publicar-se els primers sondejos, els candidats opositors es van reunir al costat dels col·legis electorals, tot i les advertències de les autoritats de no fer-ho. Alguns van ser detinguts i es van produir els primers enfrontaments entre manifestants i antidisturbis.
L'oposició, liderada per Svetlana Tikhanóvskaia, s'ha negat a acceptar els resultats, mentre que, al seu torn, Lukaixenko els ha titllat d'"ovelles" controlades des de l'estranger. I ha assegurat després dels aldarulls que no permetrà que destrossin el país.
Tikhanóvskaia, que dilluns va estar desapareguda durant hores, "està bé" i hauria fugit a Lituània, segons hauria informat el mateix ministre d'Exteriors del país, Linas Linkevicius.