L’episodi de violència que s’ha desfermat al Regne Unit, agitada per l’extrema dreta després de l'assassinat la setmana passada de tres nenes en un atac amb ganivet a Southport, manté el país en xoc des d’aquest cap de setmana. Les autoritats i bona part de la ciutadania es pregunta quins són els motius que poden explicar un fenomen que contemplen com a nou. Els mitjans de comunicació britànics han posat a debat la qüestió les darreres hores i intenten buscar la resposta a la pregunta sobre per què part de la ciutadania ha decidit convertir el seu enuig en una violència que alguns psicòlegs han descrit com a “inusual” i “nihilista” i que en cap cas es pot aprovar.

Aquest és el cas del psicòleg Chris Cocking, especialista en conducta de multituds de la Universitat de Brighton, que, entrevistat pel canal de notícies BBC, considera que l’esclat de violència al Regne Unit dels darrers dies i el comportament dels protagonistes de les protestes és "poc comú".

Si bé hi ha la tendència que en la majoria dels aldarulls hi hagi un moment “desencadenant”, en aquesta ocasió "hi ha una preparació d’alguns dels protagonistes per a l’acció violenta des del principi, assegura aquest professor. Com a exemple, cita el cas d'una llibreria de Liverpool que va ser atacada i posteriorment els bombers que van anar a apagar les flames van ser també atacats pels esvalotadors. “Això és poc comú en les protestes”.

 

 

El perquè de la violència

La hipòtesi de Cocking sobre el que està passant és que potser “la gent se sent tan privada de drets i alienada de les seves comunitats que estan participant en el que clarament és un comportament molt nihilista, i destrossant els recursos de la mateixa comunitat”.

Una altra psicòloga, Lucy Beresford, entrevistada pel canal conservador GBNews, ha opinat que la fotografia de les protestes és complicada, però que pel que fa a psicologia humana és més simple: “Quan estem atemorits o espantats per alguna cosa, la resposta —si estàs sol— és anar-se'n, però si et trobes envoltat de la teva tribu, estaràs disposat a assumir els perills del que facis”.

Beresford creu que amb l’atemptat contra les nenes de la setmana passada un sentiment d’inseguretat i vulnerabilitat ha aflorat i, el que s’observa molt ràpidament “és que la gent veu que no està sola en el mateix sentiment, vol expressar-lo i comença a sortir al carrer; i com més gent es veu al carrer, més gent està disposada a sortir. L’ésser humà tendeix a copiar el que veu que fan els altres i en aquest escenari, en què les xarxes socials amplifiquen els fets difonent missatges de gent sortint i provocant problemes, fan que més gent surti a fer el mateix”.

Per aquesta psicòloga, aquestes protestes, des d’un punt de vista de la psicologia humana, són “comprensibles” i denoten un sentiment de “manca de confiança i justícia” entre persones que no se senten “escoltades” per part dels polítics, que només n’escolten “una part”. No obstant això, la psicòloga afirma que no aprova aquestes actuacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!