L'estat de Virgínia ha aprovat l'abolició de la pena de mort amb una majoria en les dues cambres legislatives. En fer-se oficial, Virgínia es convertirà en el primer estat del sud en aconseguir prohibir-ho, trencant amb una pràctica centenària dels Estats Units.
Després de les votacions al principi del febrer, on senadors i delegats van posicionar-se en majoria a favor de la prohibició d'aquesta pràctica, la llei encara ha de ser formalment adoptada pel governador demòcrata Ralph Northam, qui ja s'ha posicionat en contra d'aquest càstig "no equitatiu, ineficaç i inhumà" i enllestirà la feina en els pròxims dies.
Sentència contra la pena de mort
Una vegada eliminada aquesta pràctica, que a Virgínia es remunta a l'any 1608, l'estat sureny serà el 23è estat en abolir les execucions, i, crucialment, el primer a trencar amb els seus veïns surenys, que encara segueixen amb la tradició.
Al llarg d'aquests 400 anys d'història, l'estat ha ordenat l'execució de gairebé 1.400 persones. De fet, Virginia compta amb el percentatge de condemnats al 'corredor de la mort' més alt dels Estats Units. En termes d'execucions, l'estat de Virginia és el segon amb el nombre més alt, ja que des del 1976 n'ha executat 113; el primer és Texas.
Un canvi estructural
L'abolició de la pena de mort augura un canvi estructural dins del sistema de Virginia, i ilustra l'evolució d'un estat que, malgrat l'allau d'execucions durant l'administració Trump, anhela el progressisme. De fet, les eleccions al govern de Virginia del 2019 van deixar, per primer cop, una majoria demòcrata al càrrec de l'estat, marcant una nova era la política de l'estat i el rebuig cap a l'ara expresident Trump.
La composició demogràfica de l'estat ha canviat en les últimes dècades, i juntament amb l'atmosfera de justícia racial en el país, l'estat ha fet un pas endavant en abolir una pràctica que agreuja aquestes desigualtats. Les xifres parlen per si soles, ja que el sistema penitenciari americà castiga descompensadament als ciutadans de color. L'estat ha viscut diverses instàncies d'execucions massives de convictes negres, i la pena de mort és símbol de l'herència violenta, colonial i esclavista del país.
Sense dubte, aquesta reforma marca una nova era en l'avenç cap a la justícia social, ja que l'abolició de la pràctica salvarà la vida dels dos únics convictes actualment en el corredor de la mort de Virgínia. L'un Thomas Porter, condemnat per l'assassinat d'un policia, i l'altre, Anthony Juniper, sentenciat per 4 assassinats més. Els dos convictes, que ara passaran a complir cadena perpètua, són de raça negra.