ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna
Visa i Mastercard han anunciat aquest cap de setmana que suspenen les seves operacions a Rússia, a conseqüència de la guerra a Ucraïna. Això vol dir que a partir d’ara no es podran fer transaccions a través d’aquestes dues plataformes en el territori rus, ni tampoc utilitzar les seves respectives targetes de crèdit o dèbit. El president i director executiu de Visa, Al Kelly, ha assegurat que la seva entitat es veu “obligada a actuar després de la invasió no provocada de Rússia a Ucraïna i els esdeveniments inacceptables dels quals n’hem sigut testimonis”. La decisió d’aquestes dues entitats arriba una setmana després que els Estats Units i la Unió Europea hagin acordat, juntament amb altres aliats occidentals, treure alguns bancs russos del sistema internacional SWIFT. Es tracta d’una operació que augmenta la desconnexió russa del sistema financer internacional.
Què implica expulsar Rússia del SWIFT (Societat per a les Telecomunicacions Financeres Interbancàries Mundials)? Deixar els russos fora de la xarxa d’alta seguretat que connecta totes les institucions financeres del món. Apagar aquest sistema a Rússia comprometria la capacitat del país de Putin a mantenir qualsevol mena d’acord de compravenda amb altres països. El botó vermell del SWIFT és una arma de doble tall. Si bé és cert que Rússia deixarà de rebre divises, també implicaria la impossibilitat de comprar res al país de Vladímir Putin, un fet que complicarà les finances del Kremlin i de les empreses properes al govern rus però que també podria portar problemes a tercers països que necessiten algunes de les mercaderies que negocien amb ells com gas, metalls o petroli.
El SWIFT és un mecanisme de control acceptat per més de 10.000 entitats financeres per tot el món que permet l’intercanvi de pagaments, de manera presumptament segura, per tot el planeta. Des de l’any 1973 que està en vigor aquest mecanisme d’intercanvi de dades entre bancs per tot el món després de deixar enrere el fax, que és el que havia fet aquest control fins llavors. Aquesta societat, que té el monopoli del control de les transaccions, té la seu a Bèlgica i sempre s’ha mostrat neutral i equidistant, un fet que, segons els experts, podria complicar que prengués una mesura de força com la que ja s’està reclamant internacionalment.
Visa i Mastercard no han estat les úniques entitats que aquest dissabte van anunciar la fi de la seva activitat a Rússia. També ho va anunciar Inditex, que, a través d’un comunicat, va informar que tancava les seves 502 botigues a Rússia, el seu segon mercat després de l’Estat espanyol. "En les actuals circumstàncies Inditex no pot garantir la continuïtat de les operacions i de les condicions comercials a la Federació Russa i suspèn temporalment la seva activitat a les 502 botigues (de les quals, 86 són Zara)", ha assenyalat en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).