El líder de Hamàs, Ismail Haniyeh, que dirigeix les ofensives violentes contra Israel a la Franja de Gaza, ha fet una visita sorprenent al Marroc, on s'ha entrevistat amb tots els honors amb el cap de govern del país magribí, el també islamista Saad Dine El Otmani. I tot això passa quan el Marroc acaba d'establir relacions diplomàtiques amb Israel, i ha esdevingut un aliat central dels Estats Units entre els països àrabs. En la recent guerra entre Israel i Hamàs, el Marroc va fer de mitjancer per aconseguir la treva.
El cas és que la visita respon a un complex joc d'equilibris de la monarquia marroquina. El dirigent de Hamàs, considerat un terrorista per Israel, ha estat convidat pel partit islamista Justícia i Desenvolupament (PJD), del qual és membre el cap de govern. Al Marroc, consideren la visita una forma d'equilibrar els llaços amb Israel demostrant també que, malgrat les relacions més amistoses amb Jerusalem, Rabat encara dona suport als palestins.
Saad Dine El Otmani reçoit en grande pompe le leader du Hamas Ismail Haniyeh https://t.co/Nnhbvo8sdb #Politique #Hamas #Ismaïl_Haniyeh #Maroc #Saâd_Dine_El_Otmani
— Hespress Français (@HespressFr) June 16, 2021
Tot indica que res del que passa s'ha fet amb desconeixement de la resta d'actors diplomàtics implicats. Dimarts, el rei Mohammed va felicitar el nou primer ministre israelià, Naftali Bennett, per la seva elecció. I aquest va respondre elogiant el regne magribí com "un important amic i soci". Llavors el líder de Hamàs ja volava cap al Marroc.
Però al setembre hi ha eleccions parlamentàries i els partits polítics marroquins volen mostrar suport als palestins després de les protestes que hi va haver el mes passat contra l'establiment de relacions amb Israel. El fet és que el cap de govern ha rebut el líder de Hamàs a la seva residència amb tots els honors, i que també té previst entrevistar-se amb els partits de l'oposició PAM i Istiqlal.
Hamàs va criticar durament el Marroc quan va acordar establir relacions amb Israel, però Haniyeh ha evitat fer cap menció a aquesta qüestió en les seves declaracions. S'ha limitat a agrair la solidaritat del Marroc amb els palestins.
Tot indica que la geopolítica del Marroc no variarà, perquè els Estats Units van obligar a establir relacions amb Israel a canvi del reconeixement americà de la sobirania marroquina sobre l'antic Sàhara espanyol, cosa que per a Rabat és fonamental. "El Marroc seguirà els passos d'Egipte", que manté relacions amb Israel des del 1979, segons apunta la premsa marroquina.
Oficialment el Marroc inscriu la visita del líder de Hamàs en una "activitat dels partits", i el fet que l'agenda inclogui trobades amb l'Executiu s'ha justificat com una cosa coherent amb la posició "inamovible" de Rabat en defensa de dos estats, l'israelià i el palestí.