Vistiplau definitiu de Turquia a l'ingrés de Suècia a l'OTAN, després de mesos de bloqueig. Concretament, el Parlament turc ha aprovat aquest dimarts en votació general l'entrada del país escandinau a l'Aliança Atlàntica amb 287 vots a favor, 55 en contra, 4 abstencions i 600 parlamentaris absents. La situació estava bloquejada perquè els turcs consideraven que els suecs no feien prou contra els militants kurds. A l'octubre, el president Recep Tayyip Erdogan ja va donar la seva llum verda a l'ingrés.

En el debat, l'islamista AKP (el partit d'Erdogan, que governa des del 2002) i el socialdemòcrata CHP (principal partit de l'oposició) han mostrat la seva postura a favor de l'adhesió. En canvi, formacions menors com l'islamista Saadet, l'esquerranista TIP i el fonamentalista Hüda-Par (soci de l'AKP) han manifestat el seu rebuig ja no només a l'entrada de Suècia a l'OTAN, sinó a l'Aliança Atlàntica en el seu conjunt. Això és així fins al punt que el Parlament s'ha vist gairebé buit amb l'absència de 600 diputats, a més de la presència de cartells contra l'organització internacional.

Falta la llum verda d'Hongria

Erdogan havia donat el vistiplau a l'ingrés de Suècia a l'OTAN gràcies a l'acord assolit amb els Estats Units de vendre caces F-16 a Turquia, una transacció prevista des de fa anys i bloquejada pel Congrés nord-americà. "Espero que si ells (els EUA) es mantenen fidels a la seva paraula, el nostre Parlament també es mantindrà fidel a la seva. Actuarem en conseqüència", havia dit el president turc. No està clar en quin punt estan aquestes negociacions, però el Parlament finalment ha donat suport a l'entrada del país escandinau a l'Aliança Atlàntica.

Amb la llum verda de Turquia, a Suècia ja només li manca el vistiplau d'Hongria —governada per l'ultranacionalista Viktor Orbán—. L'any passat, el govern hongarès ja havia donat a entendre que no s'oposaria a l'adhesió, sempre que els turcs hi estiguessin d'acord. Coincidint amb la decisió del Parlament turc, Orbán ha invitat aquest dimarts el seu homòleg suec, Ulf Kristersson, per tractar el tema de la ratificació de l'ingrés a l'OTAN. El mateix president hongarès ja va aixecar per sorpresa el veto a l'adhesió d'Ucraïna a la UE, després que es desbloquegessin 10.200 milions d'euros per al seu país. És a dir, que sembla que l'OTAN tindrà aviat un nou membre i ja en seran 32.
 

Imatge principal: diputades turques protesten contra l'OTAN, en un Parlament mig buit per l'absència de 600 representants en la votació sobre Suècia i l'Aliança Atlàntica / Efe
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!