"Mai no vam esperar que intentessin destruir la infraestructura civil de les nostres ciutats. És genocida. És terrorisme", ha explicat l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó. "Volen congelar la població civil. Volen matar-nos. Volen tenir una Ucraïna sense ucraïnesos". En una conversa amb el diari The Guardian, la màxima autoritat de Kíiv destaca que l'exèrcit fa caure míssils que Rússia dispara contra Kíiv. "Fa dues setmanes, vam estar a prop d'una apagada total. Aleshores la temperatura estava per sobre del punt de congelació, però imagina si la mateixa situació es produís ara, quan la temperatura fora està prop dels 10 graus sota zero i sense electricitat, aigua o calefacció. Les conseqüències serien desastroses". "En aquell atac, gairebé tota la ciutat es va quedar sense llum. Durant les següents 12 hores vam estar treballant dia i nit per recuperar l'energia", constata. 


❌ Ucraïna, nou mesos després: cap a on va la guerra?
 

❌ Més complicacions per a Ucraïna: demanen suspendre temporalment les cirurgies planificades

 

En aquest sentit, enumera les 45 estacions de metro que continuaran obertes com a refugis i proporcionaran una càrrega per a telèfons, internet i també consells per viure una apagada i talls de llum prolongats. "És per al pitjor dels casos", explica Klitxkó. "Necessitem dir-li a la gent el que han de fer si la situació es torna crítica i no tenen internet ni connexió als mitjans de comunicació". 

Els ucraïnesos ja tenen una paraula pel que Rússia els està fent: Kholodomor (mort massiva per congelació). Un joc de paraules que recorda a Holodomor, l'acrònim fet servir per descriure la fam provocada per Joseph Stalin a Ucraïna que va matar milions de persones a principis de la dècada del 1930.

"Dormo en un lloc diferent cada dia"

Klitxkó detalla que sovint no sap ni en quin dia viu. "Dormo en un lloc diferent cada dia, no sé quin serà el desafiament de demà. Però encara estic viu i no tots tenen aquest privilegi d'estar sans". El Kremlin fa setmanes que intenta, a poc a poc, carregar-se la xarxa elèctrica del país. Si, per ara, no avança al ritme que voldria és, en part, gràcies a la millora de les defenses aèries del país i pels enormes esforços per reparar les plantes d'energia tan aviat com es malmeten. Tot i això, l'energia continua sent irregular en algunes parts de la capital i moltes empreses de les parts centrals de la ciutat, depenen de generadors mòbils. Cal recordar que les mateixes autoritats ucraïneses calculen que aquestes apagades i talls de llum podrien durar fins al març del 2023

Els ciutadans de Kíiv fan servir la llum dels telèfons mòbils per anar pel carrer / Efe

“És bo que estiguem veient l'enviament de grans generadors, però encara no és una panacea per a tots els desafiaments que enfrontem. Només una de les estacions de bombament d'aigua a Kíiv requereix 4 megawatts per funcionar. A més, requereixen grans quantitats de combustible. És per això que aquests generadors estan a hospitals i escoles, i llocs principals que són realment crítics que la gent realment necessita. Perquè encara amb la nova capacitat de generació no n'hi ha prou. No salvarà el dèficit a què ens enfrontem”.

Per a Klitxkó, com per a altres funcionaris ucraïnesos, només hi ha una resposta real: la derrota de Rússia al camp de batalla i la fi del conflicte. “No sóc Nostradamus, així que no estic llest per donar una resposta sobre quan s'acabarà aquesta guerra, però sé que guanyarem. Et diré per què. És una regla de guerra que la gent mori a la batalla. Però el més important és la motivació per lluitar", destaca.

Kíiv: està protegida la capital ucraïnesa dels bombardejos russos?

Molts residents de Kíiv han estat contents que cap míssil o els anomenats drons kamikaze aterressin a la ciutat, encara que ho hagin fet en altres ciutats ucraïneses. Per tant, l'alegria és a mitges. Klitxkó, però, no creu que l'amenaça aèria hagi acabat.  Encara que arribin sistemes de defensa occidentals. 

Preguntat per si aquestes armes de defensa aèria aporten tranquil·litat a la ciutat, respon: “Ahir hi va haver 70 míssils i gairebé tots van ser derrocats. Però tot just avui estava parlant amb els nostres socis militars i els vaig fer la mateixa pregunta que m'està fent". “No hi ha una resposta clara. No podem dir si les nostres defenses aèries estan en perfectes condicions en aquest moment. Puc dir que la situació és millor que fa dues setmanes i molt millor que fa dos mesos. Però encara necessitem ajuda amb més armes de defensa aèria i més modernes per salvar vides”.

 

Imatge principal: l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, de visita a Barcelona durant les festes de la Mercè, el passat mes de setembre / Europa Press