El president rus, Vladímir Putin, ha visitat aquest divendres la ciutat de Harbin, al nord-est de la Xina, coneguda antigament com "La Petita Moscou" a causa de la seva gran població russa històricament i de l'arquitectura d'estil ortodox rus, un dia després de trobar-se amb el seu homòleg xinès Xi Jinping. L'itinerari ha destacat l'estreta relació entre els dos països i els seus líders, que dijous es van comprometre a aprofundir els seus llaços militars. La millora de la cooperació econòmica ha marcat també l'agenda de la visita. Els mitjans estatals russos han informat que el fons sobirà de Rússia obrirà una oficina a Harbin i aquest divendres s'ha celebrat també una cerimònia per marcar l'inici de l'Expo Xina-Rússia, una fira comercial.

Davant dels periodistes, aquest dijous, i abans que els dos líders s'asseguessin per a un concert de celebració per commemorar el 75è aniversari de les relacions formals entre Xina i Rússia, Putin ha elogiat les converses "càlides i de camaraderia" amb Xi. A canvi, Xi ha dit que l'amistat entre la Xina i Rússia era "eterna" i s'havia "convertit en un model per a un nou tipus de relacions internacionals".

Efe

Harbin, una ciutat russa dins de la Xina?

Harbin té múltiples sobrenoms. "Capital del turisme de fred" o la "Disneylàndia gelada". Potser per això, i per la presència russa, Putin s'hi ha sentit com a casa. Ara bé, la població de la ciutat ha hagut d'esperar 27 anys per veure un altre líder rus, després que ho fes al seu dia Boris Ieltsin. I és que Harbin és la més russa de totes les localitats xineses, situada a uns 500 quilòmetres de la frontera amb el país eurasiàtic i farcida d'una arquitectura d'esglésies ortodoxes i carrers d'estil europeu que han guanyat els favors de milions de turistes xinesos, que també poden comprar allà vodka o les cèlebres nines matrioixkes.

L'urbs va ser, entre finals del segle XIX i principis del XX, un assentament rus que va acollir una onada important d'emigració soviètica arran de la construcció el 1897, amb mà d'obra russa, de la línia fèrria que travessa aquesta regió, l'antiga Manxúria, tal com recorda Efe. Potser per això —però sense deixar de banda la seva importància estratègica, comercial, industrial i energètica— el mandatari rus li va dedicar la jornada completa del seu segon i últim dia a la Xina, després de deixar liquidada la vigília l'agenda política a Pequín.

Vladímir Putin i Xi Jinping / Efe

El segon dia de visita de Putin a la Xina 

Putin ha arribat el migdia d'aquest divendres, ha inaugurat la VIII exposició Rússia-Xina, ha participat en el quart fòrum binacional de cooperació regional i va reservar temps per reunir-se amb professors i alumnes de la Universitat local, amb els quals fins i tot ha fet broma dient que no respondria a totes les seves preguntes perquè ell no és “internet”, destaca Efe. També ha visitat l'església ortodoxa de la Intercessió de la Verge, una de les deu que la Revolució Cultural va deixar dempeus en una ciutat que va arribar a tenir 15 temples i dos cementiris russos. Harbin és força popular arreu del món pel seu Festival de Gel i Neu que cada any atreu milions de visitants per veure les escultures de gel, palaus i estàtues fetes per a l'esdeveniment. Putin, però, no s'ha hagut de tapar gaire perquè malgrat ser un lloc fred, les temperatures, pel que sigui, han fregat els 28 graus. 

Deixant de banda la part més anecdòtica del viatge, Putin també ha aprofitat per oferir a la Xina la capacitat d'abastir-la amb energia assequible, a més d'atorgar a les empreses del gegant asiàtic un entorn amb avantatges per invertir en territori rus. "Rússia està preparada i és capaç d'abastir de manera ininterrompuda i fiable l'economia, les empreses, les ciutats i els pobles xinesos amb energia, llum i calor assequibles i respectuosos amb el medi ambient", ha declarat Putin en el discurs d'obertura a la cerimònia de l'expo. El mandatari rus també ha destacat que l'aliança entre els dos països al sector, la qual va considerar un “suport fiable per al mercat energètic mundial”, continuarà creixent en el futur. En l'aspecte empresarial, Putin ha afirmat que "no només aprecia" l'interès de les empreses xineses de produir a Rússia, sinó que també oferiran als inversors "avantatges econòmics, assistència i suport", a més de l'ús de la tecnologia del país i l'accés al seu “personal altament qualificat”.

Efe

Xi i Putin, més amics que mai

Dijous, però, l'objectiu era marcar múscul i enviar un missatge clar al món. Putin i el seu homòleg xinès eren coneixedors de la importància de la seva trobada i han exhibit a Pequín els seus consensos sobre assumptes globals com els conflictes d'Ucraïna i Gaza, la multipolaritat i el comerç, marcant distància amb les postures occidentals. Queda clar, doncs, que aquesta 'amistat' ha vingut per quedar-se. Només caldrà veure què inclou i què no en els pròxims mesos. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!