El president rus, Vladímir Putin, podria proposar un alto el foc durant la Pasqua ortodoxa. Aquest fet podria ser usat per endarrerir una contraofensiva ucraïnesa esperada des de fa molt temps. Segons comenta l'Institut d'Estudis de la Guerra, ISW per les seves sigles en anglès, el Kremlin podria aprofitar aquestes dates per aconseguir una pausa en les hostilitats "per respecte a la religió ortodoxa, tot i que Rússia no ha mostrat respecte per la religió", segons destaca el mateix institut.

Ucraïna podria quedar-se sense defenses aèries: perilla la victòria?

Per què ara? En el món catòlic, la Pasqua en el món catòlic ja ha passat, però en el món ortodox les dates són unes altres. Encara falta una setmana. Serà el pròxim 16 d'abril. En aquesta data es commemora la resurrecció de Jesús i la marca final de la Quaresma per als ortodoxos. Ucraïna té una població ortodoxa significativa, amb prop del 78% dels seus ciutadans que s'identifiquen com a tals. Malgrat que l'església ortodoxa russa i ucraïnesa s'han separat. 

No és la primera vegada que Putin proposa un alto el foc. De fet, pel Nadal ortodox, aquest mes de gener passat, se'n va convocar un però va ser rebutjat per Ucraïna. Kíiv va dir aleshores que Rússia havia continuat els atacs durant el període d'alto el foc. Segons l'Institut, Rússia ha fet servir festes religioses per demanar una aturada, intentant "influir en la situació al front". El grup d'experts ha dit que durant la Pasqua ortodoxa de l'any passat, Rússia no va demanar un alto el foc perquè la seva situació era una altra i es veia en una posició més forta en els combats. "El Kremlin pot demanar un alto el foc durant Setmana Santa perquè aquesta pausa beneficiaria desproporcionadament a les tropes russes". I a més d'oferir cert marge de maniobra, pintaria a Putin com "l'autèntic protector de la fe cristiana". 

Ucraïna podria quedar-se sense defenses aèries

Les defenses aèries d'Ucraïna corren el risc de quedar-se sense míssils i municions en qüestió de setmanes. Així ho detalla una filtració de documents del Pentàgon que daten del mes de febrer, mentre que els funcionaris de defensa dels EUA intenten esbrinar com aquests arxius han vist la llum. Més enllà d'aquesta filtració i com ha ocorregut, aquestes informacions posen sobre la taula una pregunta clau: podria fer perillar la victòria d'Ucraïna quedar-se sense defenses aèries? 

Per a la pregunta no hi ha resposta. Malgrat que Rússia ara podria jugar amb avantatge amb aquesta informació al davant. Un dels documents, amb data del dia 23 de febrer i marcat com a "secret", descriu en detall com els sistemes de defensa aèria S-300 de l'era soviètica d'Ucraïna s'acabarien pel dia 2 de maig al ritme actual. És a dir, en menys d'un mes. No està clar, però, si la situació podria haver canviat respecte a les dades de fa dos mesos. 

Sí que és cert que l'autenticitat dels documents no ha estat verificada. En un comunicat aquest diumenge, el Pentàgon ha dit que estava revisant la validesa d'aquests documents que "semblen contenir material sensible i altament classificat". 

Una filtració històrica

L'aparent filtració de la gran quantitat de documents classificats del Pentàgon pot haver estat una font nord-americana, segons creuen alguns funcionaris nord-americans. “L'atenció se centra ara que es tracta d'una filtració dels Estats Units, ja que molts dels documents només estaven en mans dels Estats Units”, ha manifestat Michael Mulroy, ex alt funcionari del Pentàgon, a l'agència Reuters en una entrevista.

Els funcionaris diuen que l'amplitud dels temes abordats en els documents, que toquen la guerra a Ucraïna, la Xina, l'Orient Mitjà i l'Àfrica, suggereix que poden haver estat filtrats per un nord-americà en lloc d'un aliat.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe