Vladímir Putin ha prohibit exportar petroli rus als països que fixin un topall al seu preu, després que Moscou ja hagués avisat Brussel·les quan es va acordar un màxim de 60 dòlars per barril. La prohibició ha arribat via decret i s'aplicarà a partir de l'1 de febrer del 2023, tot i que el Kremlin encara ha de decidir quan s'introduirà l'impediment a l'exportació de productes derivats del petroli — que mai no serà abans del febrer. Austràlia i el G7 s'havien sumat a la Unió Europea en el topall al petroli rus, com a resposta a la invasió russa d'Ucraïna.
El decret signat pel president rus precisa que Rússia incomplirà els subministraments de petroli amb destinació a persones físiques o jurídiques en aquells casos amb contractes que incloguin mecanismes de fixació de límits al preu "de manera directa o indirecta". "La prohibició s'aplicarà durant totes les fases del subministrament fins al comprador final", subratlla el text. També s'afegeix que la mesura s'adopta "per mor de les accions inamistoses i que es contradiuen amb la legislació internacional" adoptades pels Estats Units, països estrangers i altres organitzacions. Això vol dir que l'objectiu és salvaguardar els interessos nacionals de Rússia. Finalment, el decret especifica que Putin es reserva la possibilitat d'introduir excepcions mitjançant una "decisió especial".
L'economia russa seguirà en recessió
Va ser la setmana passada quan Putin va titllar el topall dels preus com "un atavisme colonial", alhora que va negar que Rússia anés a perdre diners. "Estan acostumats a robar. Però el món ha canviat i difícilment ho aconseguiran avui dia", va advertir. També va avisar que limitar artificialment els preus pot "destruir" el mercat energètic internacional, ja que una reducció de la inversió en el sector pot reduir els subministraments i això provocaria que els preus es disparessin — de manera que pagarien justament els qui volen introduir aquests mecanismes. Abans ja havia anunciat que Rússia tallaria el subministrament de petroli a Europa aquest mateix any.
Seguint en la plana econòmica, Moscou ha pronosticat aquest dimarts una contracció màxima del PIB rus de l'1% en el 2023 — any en el qual l'economia russa seguirà en recessió per les sancions internacionals. Però Kíiv ha confiat que l'any 2023 sigui "l'any de la victòria", cosa que econòmicament es tradueix en una perspectiva de creixement del PIB del 3,2% després de la caiguda precipitada per la guerra. Ja hi ha països com França que es preparen per a un pla Marshall a Ucraïna.