Islàndia ha declarat la situació d'emergència davant l'erupció del volcà al nord-est de la ciutat islandesa de Grindavík després de setmanes d'alertes, activitats sísmiques i evacuacions preventives. Les autoritats islandeses ja fa setmanes que han evacuat la ciutat de Grindavik i des del passat octubre la xifra de terratrèmols a la zona s'ha anat incrementant, amb més de 1.000 sismes. Erupcions anteriors han afectat tot el trànsit aeri europeu i és una de les conseqüències més temudes de l'actual erupció, tanmateix, l'aeroport internacional de Reykjavík, que es troba a prop, s'ha mantingut obert, malgrat registrar retards. De 100 a 200 metres cúbics (3.530 a 7.060 peus cúbics) de lava emergeixen per segon, diverses vegades més que en erupcions anteriors a la zona, han informat les autoritats del país, segons recull The Guardian. Ara, la pregunta que sorgeix és: és segur viatjar al país islandès?
🔴 Volcà a Islàndia, DIRECTE | Última hora de l'erupció volcànica
🌋 Així ha començat l'erupció del volcà a Islàndia
Recomanacions del Ministeri d'Exteriors
Primer de tot, el Ministeri d'Exteriors del govern espanyol ha fet una sèrie de recomanacions i recordatoris que els ciutadans i turistes han de complir. Les autoritats adverteixen als ciutadans que no s'aproximin a les erupcions i expliquen que la carretera de Frindavik segueix tallada. Es demana als turistes i residents en aquesta regió que extremin les precaucions i segueixin en tot moment les indicacions de les autoritats locals a través de diversos canals com Safetravel, almannavarnir o el mateix govern islandès.
També és recomanable seguir l'Ambaixada espanyola a través de les seves xarxes socials i es recomana allunyar-se de totes les àrees de possible activitat volcànica i no dirigir-s'hi. També demanen extremar la precaució en zones naturals, com per exemple a les platges de sorra negra de Reinisfjara, on hi poden haver grans onades i corrents forts. Per això, queda prohibit accedir a llocs de difícil accés i no banyar-se en ubicacions on no hi hagi indicacions sobre seguretat. A hores d'ara no hi ha afectacions per als aeroports, tot i que s'està revisant el risc que hi pot haver per a les infraestructures del país. De fet, Islàndia ja està preparada per a aquestes situacions, a causa de la seva situació geogràfica.
Erupción volcánica en península Reykjanes:
— Embajada de España en Islandia (@EmbEspIslandia) December 19, 2023
🔷Erupción no representa amenaza directa para población
🔷Se está monitoreando riesgo para infraestructuras y se ha evacuado localidad cercana
🔷Sin interrupciones en aviación internacional
🔷 Islandia preparada para estas situaciones pic.twitter.com/c1VV3CAT14