El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha ordenat l'evacuació obligatòria de la regió de Donetsk, que en els últims dies ha estat objecte de durs atacs militars per part de Rússia. El cap del govern ucraïnès ha difós un vídeo aquest dissabte al vespre en el qual ha demanat als habitants que prenguin la decisió per ells mateixos, alhora que els ha assegurat que comptaran amb assistència completa tant logística com econòmica. "Confiïn en mi. Quan abans ho facin, com més gent abandoni la regió de Donetsk ara, menys temps tindrà per matar persones l'exèrcit rus", ha subratllat. No serà fàcil, ja que encara hi ha "centenars de milers de persones, desenes de milers de nens, molts dels quals es neguen a marxar".
Un dels objectius principals del Kremlin en aquesta guerra és el control del Donbass (est d'Ucraïna), on s'ubica Donetsk. És per això que aquest mes de juliol ha estat letal per a la regió. El cap de l'administració militar de Donetsk, Pavló Kirilenko, ha informat aquest dissabte que en els últims 30 dies els atacs russos han deixat un total de 662 morts i 1.711 ferits a la regió. Un recent atac a una presó de la localitat d'Olénivka ha deixat cinquanta presoners ucraïnesos morts. La matança ha resultat en acusacions creuades entre Ucraïna i Rússia: Kíiv ha culpat els russos, però Moscou ha negat les acusacions i ha assenyalat directament els ucraïnesos.
Acusacions creuades entre Ucraïna i Rússia
De fet, el Kremlin ha responsabilitzat el govern ucraïnès i els Estats Units de l'assassinat de mig centenar de presoners ucraïnesos, entre els quals hi havia membres de l'ultranacionalista batalló Azov. El portaveu rus de Defensa, Ígor Konaixénkov, ha assegurat que "tota responsabilitat política, penal i moral per la sagnant matança contra els ucraïnesos recau personalment en Zelenski, el seu règim criminal i qui li dona suport, Washington". L'exèrcit rus i els separatistes prorussos argumenten que l'atac va ser perpetrat amb míssils HIMARS, subministrats pels nord-americans. Els mitjans oficials de Rússia informen que s'han trobat restes d'aquesta mena de míssils en el lloc dels fets. Però l'Institut d'Estudis de la Guerra (ISW, en anglès) admet que és "incapaç" de determinar qui ha estat el responsable.
En qualsevol cas, Ucraïna ha demanat tant a l'ONU com al Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) l'enviament d'una missió a Donetsk per investigar l'atac a la presó d'Olénivka. "El bombardeig és un cínic acte de terrorisme per part de la Federació Russa, una provocació militar i una clàssica operació de falsa bandera amb el propòsit d'amagar crims de guerra, desacreditar les forces armades ucraïneses i incrementar les tensions a la societat ucraïnesa", han afirmat les autoritats. Per la seva banda, els Estats Units han anunciat que estudien la declaració de Rússia com a Estat patrocinador del terrorisme.