La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit al president dels Estats Units, Donald Trump, que "una Ucraïna fallida debilitaria Europa, però també als Estats Units", ja que un acord que beneficiés Rússia podria "intensificar els desafiaments a la conca Indo-Pacífica i amenaçaria els interessos compartits". Així s'ha expressat Von der Leyen durant la seva intervenció a la Conferència de Seguretat de Múnic, després que Trump anunciés la intenció d'iniciar les negociacions de pau amb Rússia i Ucraïna. "Els líders autoritaris del món observen amb atenció si hi ha impunitat si envaeixes el teu veí i violes les fronteres internacionals", ha etzibat la presidenta comunitària, que amb tot, ha allargat la mà a Trump per "treballar plegats" en les negociacions per aconseguir una "pau justa i duradora" que aporti "garanties sòlides de seguretat" a Ucraïna i al continent. En aquest sentit, ha recordat que la UE i els EUA comparteixen l'objectiu de buscar "la pau a través de la força". Tanmateix, ha apuntat que el president rus, Vladímir Putin, ha de demostrar un "interès real" de canviar els plans de destrucció d'Ucraïna i de guerra. 

Accelerar el procés d'adhesió d'Ucraïna a la UE

L'administració Trump s'ha mostrat contrària a l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN, un objectiu que ha considerat "poc pràctic" i també ha expressat reticència davant la reclamació d'Ucraïna de retornar a les fronteres prèvies a 2014. En aquest escenari, Von der Leyen ha apostat per "intensificar" els treballs per "accelerar" el procés d'adhesió d'Ucraïna al bloc, una decisió que depèn en última instància dels Vint-i-set. "Ja hem fet progressos significatius, però ara és el moment de moure muntanyes", ha afirmat. Abans de la seva intervenció, Von der Leyen, juntament amb el president del Consell Europeu, Antonio Costa, s'ha reunit amb el mandatari ucraïnès, Volodímir Zelenski, al qual han traslladat el compromís europeu de "donar suport de forma contínua i estable a Ucraïna" per dotar-la d'una "posició de força" davant qualsevol negociació futura i garantir que Ucraïna tingui "sòlides garanties de seguretat". 

D'altra banda, davant les peticions per part de Washington que Europa augmenti la despesa en Defensa, la conservadora alemanya s'ha mostrat d'acord en el fet que cal "fer més" en aquest àmbit. "Que no hi hagi dubtes. Quan es tracta de la seguretat Europea, Europa ha d'aportar més. Per fer-ho, necessitem un augment de la despesa en Defensa", ha assenyalat. Tanmateix, ha volgut destacar el gran esforç econòmic i militar que els europeus han fet en defensa d'Ucraïna: "El suport global ascendeix a 134.000 milions d'euros. Això és més que el que ningú no ha aportat". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!