La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dijous des de Kíiv juntament amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, noves sancions de la Unió Europea contra Rússia coincidint amb el primer aniversari de la guerra, el pròxim 24 de febrer. Von der Leyen i 15 dels seus comissaris han viatjat a Ucraïna, on s'han reunit amb diversos ministres del govern ucraïnès per estudiar l'adhesió del país a la Unió Europea. Zelenski ha fet una crida a "reduir la capacitat de Rússia per eludir les sancions" imposades, donat que Moscú "accelera la seva capacitat d'adaptació" alhora que la UE "alenteix" les mesures restrictives. Com a resposta, la presidenta de la CE ha anunciat que estan treballant en la desena ronda de sancions. "Presentarem amb els nostres socis del G7 un topall al preu dels productes derivats del petroli rus", ha afirmat Von der Leyen, que també ha explicat que estan estudiant com poden fer servir els béns confiscats a Rússia per utilitzar-los en la reconstrucció d'Ucraïna.
Debatre el "futur comú" de la UE i Ucraïna
A banda d'enviar un missatge a Rússia sobre el suport ferm de la UE a Ucraïna, la trobada tenia com a objectiu posar el focus en l'escenari posterior a la guerra i debatre el "futur comú" de la UE i els Vint-i-set. "Ucraïna sortirà d'aquest desafiament convertint-se en un país europeu, modern, democràtic i pròsper", ha asseverat l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell. Brussel·les ha acordat les set passes que Ucraïna ha de fer per ingressar a la UE i Von der Leyen ha assegurat que "està fent un bon progrés", tot i que no ha volgut concretar els terminis d'aquest procés d'adhesió.
Zelenski ha apressat la UE i ha marcat de marge aquest any per a l'obertura de les negociacions, que abans requereixen un dictamen positiu de l'executiu europeu i de la decisió unànime dels estats membres. "Espero que puguem anunciar aquest important pas molt aviat", ha assenyalat el president ucraïnès, que ha assegurat que avança ràpidament en l'agenda de reformes i que espera "decisions importants en primavera", en referència a un primer informe que presentarà la Comissió sobre els avenços d'Ucraïna. Tanmateix, el moment clau serà a la tardor, quan Brussel·les presentarà l'informe anual sobre el procés d'ampliació.
Abans la incorporació oficial no arriba, Ucraïna anirà integrant-se en la UE d'altres formes. Així, s'incorporarà al programa del Mercat Únic, que donarà suport a les empreses del país per afavorir el seu accés al mercat europeu, el seu creixement i internacionalització. També s'associarà al programa d'investigació Horitzó Europeu i al d'Investigació i Formació Euratom, que segons la Comissió serà "fonamental per alimentar la investigació i innovació el país".
500 milions d'euros més en armes per a Ucraïna
El Consell de la UE ha aprovat concedir 500 milions més per finançar armes per al país, la setena partida adoptada a través del Mecanisme Europeu per a la Pau, i també 45 milions per a l'entrenament de 30.000 soldats ucraïnesos, que inclourà formació perquè puguin portar els tancs que cediran els països europeus. D'altra banda, Borrell ha anunciat des de Kíiv la concessió de 25 milions d'euros per desminar el país en una operació "ràpida i potent", donat que, segons l'alt representant, "Ucraïna serà un dels països amb més mines al món, milers de mines han estat disseminades als afores de la ciutat i zones rurals".