La presidenta electa de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dimarts la seva proposta d'Executiu europeu on l'eurocomissari espanyol proposat, Josep Borrell, hi tindrà un paper secundari tot i ser vicepresident. Veuria limitat el seu rang d'actuació ja que d'altres eurocomissaris li traurien competències.

Von der Leyen ha proposat tres vicepresidències potents que seran per a Frans Timmermans (Països Baixos), Margrethe Vestager (Dinamarca) i Valdis Dombrovskis (Letonia). Amb aquests nomenaments la presidenta de la Comissió aposta per una UE "geopolítica", segons ha defensat en la roda de premsa on ha revelat el repartiment de càrrecs entre els eurocomissaris dels 27 estats membre de la UE.

Les altres carteres importants, com la de Drets Fonamentals l'ocuparà Vera Jourová (República Txeca), Economia estarà en mans de l'italià Paolo Gentiloni, Mercat intern serà per a la francesa Sylvie Goulard i Comerç serà per a l'irlandès Phil Hogan, que s'encarregarà de les futures negociacions comercials amb el Regne Unit un cop marxi del bloc europeu. L'exministre d'Exteriors belga, Didiers Reynders, és el candidat a eurocomissari de Justícia.

El gabinet que presenta Von der Leyen reforça especialment el rol dels vicepresidents Timmermans i Vestager, ja que els Estats els han volgut compensar per haver estat els candidats dels partits europeus a la presidència de la mateixa Comissió i que finalment no van ser escollits.

L'holandès serà el primer vicepresident executiu i liderarà el Pacte Verd Europeu, mentre que la danesa serà la segona vicepresidenta al capdavant de la política digital i, a més, eurocomissària de Competència, la mateixa cartera que té ara. Com a tercer vicepresident executiu, el letó Dombrovskis liderarà els afers econòmics i també serà comissari de Serveis Financers, en una responsabilitat similar a l'actual.

Un Executiu paritari i equilibrat

Pel que fa a l'equip de comissaris, Von der Leyen n'ha destacat "l'equilibri", tant pel que fa a la presència dels diferents partits com a la procedència dels representants i al gènere. Per ara, no està previst que el Regne Unit tingui una cadira a la pròxima CE, ja que el 31 d'octubre hauria d'abandonar el bloc si no demana una pròrroga, una qüestió sobre la qual la pròxima presidenta de la CE no ha volgut fer cap comentari durant la presentació del seu equip. 

El nou executiu entrarà en funcionament l'1 de novembre, just un dia després de la data marcada perquè el Regne Unit abandoni la UE. Si es confirmen els noms sobre la taula, la nova Comissió Europea serà gairebé paritària, amb 13 dones i 14 homes.

El paper de Borrell

L'encara ministre d'Exteriors espanyol en funcions, Josep Borrell, és el candidat espanyol per formar part de l'executiu de Von der Leyen. Els caps d'estat i de govern de la UE van acordar al juliol que Borrell ocupés la cartera d'Alt Representant. Es tracta d'un càrrec que, a més de gestionar la diplomàcia europea i presidir les reunions de ministres d'exteriors, comporta una cadira a la CE com a vicepresident.

Si bé Borrell estarà al capdavant de la diplomàcia europea, fins a tres eurocomissaris tindran carteres amb una destacada dimensió exterior, i limitaran el seu rang d'actuació. L'exministre de justícia d'Hongria, László Trócsányi, serà el comissari encarregat de les relacions amb els països veïns de la UE i la seva ampliació, mentre la finesa Jutta Urpilainen serà l'eurocomissaria de Col·laboracions Internacionals, que tindrà la vista especialment posada a l'Àfrica.

Josep Borrell DAvid-Maria Sassoli president Parlament Europeu - Efe

Efe / Josep Borrell amb el president del Parlament Europeu, David-Maria Sassoli

Com a responsable de Comerç, Hogan liderarà les negociacions del bloc amb tercers països en aquesta àrea en un moment tens en l'escena internacional per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Al capdavant de l'àrea de migracions hi haurà el fins ara portaveu de la CE, Margaritis Schinas (Grècia), que ocuparà una vicepresidència anomenada 'Protegint la nostra forma de vida europea'. L'àrea d'Interior ara estarà en mans de la sueca Ylva Johansson.

Càrrecs econòmics

Sota vigilància de les vicepresidències i la mateixa Von der Leyen, Paolo Gentiloni s'ocuparà d'Economia, l'austríac Johannes Hahn gestionarà Pressupostos i el luxemburguès Nicolas Schmit Ocupació. Sobre Gentiloni, Von der Leyen ha destacat "l'enorme experiència" de l'italià, però ha advertit que, de la mateixa manera que en la resta d'àmbits, "qualsevol decisió la prendrà el Col·legi".