Censura al Washington Post. No són temps fàcils per a la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa. Ara, el diari estatunidenc ha fet valdre la censura contra una de les seves dibuixants satíriques més famosa, que ha decidit abandonar el mitjà. En un article titulat 'per què abandono el Washington Post?' la dibuixant d'origen suec, Ann Telnaes, ha explicat aquest dissabte les raons per les quals ha abandonat el diari que ha publicat els seus treballs gràfics durant els últims 16 anys de forma ininterrompuda. En l'escrit, Telnaes arrenca afirmant: "he rebut comentaris i he tingut converses productives —i algunes diferències— sobre vinyetes que he enviat per a la seva publicació, però en tot aquest temps mai havien matat una de les meves vinyetes a causa de cap a qui o cap a què vaig triar dirigir la meva ploma. Fins ara". Ella mateixa ha compartit un esborrany de la vinyeta que ha estat censurada on es veu un grup d'empresaris tecnològics milionaris oferint bosses de diners a una figura gegant col·locada sobre un podi que sembla representar al futur president dels Estats Units, Donald Trump.

Censura a la premsa

A la vinyeta hi havien representats empresaris com el fundador i CEO de Meta, Mark Zuckerberg, l'empresari dedicat a la intel·ligència artificial Sam Altman, l'editor del diari Los Angeles Times, Patrick Soon-Shiong, la companyia Walt Disney o el mateix Jeff Bezos, propietari del The Washington Post i d'Amazon. La mateixa autora de la vinyeta ha confirmat que es tracta d'aquests personatges. Segons el que explica Telnaes —premiada durant les últimes dècades— des del Pulitzer fins al més recent premi Herblock el 2023. La nova vinyeta tenia l'objectiu de fer una crítica satírica als caps executius multimilionaris d'empreses tecnològiques i de mitjans de comunicació que “han estat fent tot el possible” per obtenir el favor del president electe Trump. 

L'autora afirma que durant les darreres setmanes s'han escrit diverses peces periodístiques als Estats Units sobre com aquests homes "amb lucratius contractes governamentals” i “interès a eliminar regulacions” han anat passant per Mar-a-lago per a reunir-se amb Donald Trump. La mansió a Palm Beach (Florida) va ser creada com a casa d'estiu dels presidents dels EUA va ser adquirida pel magnat a mitjans dels anys 80 i ha estat convertida en la seva caserna general de facto. Elon Musk ha arribat a llogar una habitació en ella per estar més a prop de Trump i així poder participar amb ell en diverses trobades amb líders internacionals. 

Telnaes detalla que tot i que no és estrany que els editors posin objeccions en algunes de les metàfores que s'utilitzen a les vinyetes "en cas que el missatge no sigui clar o no representi de manera correcta el missatge de vinyetista", però detalla que no ha estat el cas en aquesta ocasió. La dibuixant apunta que suposa un "canvi a les regles del joc" i adverteix que és "perillós" per a una premsa lliure. “Com a vinyetista editorial, el meu treball és el de demanar comptes a persones poderoses i institucions”, recorda Telnaes, qui emfatitza que “per primera vegada” el seu editor li va impedir fer aquest treball de crítica. Davant això, Telnaes ha pres la decisió d'abandonar el diari i, encara que creu que la seva decisió no generarà una especial commoció perquè “només” és “una dibuixant”, afirma que no pararà a enfrontar al poder amb la veritat, ja que, com diuen, “la democràcia mor en la foscor”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!