Diverses pàgines web de l'OTAN han patit un atac informàtic durant la nit d'aquest diumenge, deixant temporalment inoperatiu el web del Quarter General d'Operacions Especials de l'Aliança Atlàntica, entre altres llocs. "Els experts cibernètics de l'OTAN estan tractant activament un incident que afecta alguns llocs web de l'Aliança. L'OTAN s'ocupa dels incidents cibernètics de forma regular, i es pren molt seriosament la seguretat cibernètica", ha afirmat un funcionari de l'Aliança a l'agència DPA.
Unes declaracions que han tingut lloc després que els informes publicats en xarxes socials suggerissin que pirates informàtics prorussos haurien atacat el lloc web del Quarter General d'Operacions Especials de l'OTAN i d'altres, deixant-los temporalment inaccessibles. Entre els possibles atacants, segons detallen els informes esmentats anteriorment, podria trobar-se el grup de pirates informàtics rus Killnet, associat amb altres atacs recents a Alemanya, dirigits contra els llocs web del Bundestag, la policia i instal·lacions d'infraestructures, segons l'esmentada agència.
La guerra cibernètica
En vista d'aquest atac i d'altres de similars que s'han produït, l'OTAN es prepara per a la guerra cibernètica integrada amb operacions militars. A mesura que els conflictes mundials han passat de les bombes tradicionals i els soldats corrents a camps més sofisticats i complexos com el ciberespai, el mitjà Politico va informar el 4 de desembre de l'any passat, que al voltant de 150 experts en seguretat cibernètica de l'OTAN es van reunir a Estònia per fer els preparatius per a una pròxima guerra cibernètica anticipada. "Hi ha un nivell de serietat afegit; ja no és tan fictici. S'ha tornat bastant obvi que aquestes coses estan succeint en la realitat", va dir el coronel Bernard Hansen, director del departament de Ciberespai en el Comando de Transformació de l'OTAN, referint-se a la guerra actual a Ucraïna.
Els intents de manipulació del Kremlin
La Unió Europea ha detectat 15.000 intents de Rússia de desinformació i "manipulació de debats". Això és el que va assegurar la setmana passada l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, en una conferència sobre com fer front a l'amenaça que suposa la desinformació. En una intervenció centrada en Rússia, Borrell va explicar que el Kremlin utilitza la desinformació "com a arma" i que ho fa de forma "sistemàtica i industrialitzada". "És una arma que fereix i mata la capacitat de la gent de saber què passa", va dir Borrell, indicant que un dels objectius de Moscou és "confondre i enganyar la gent", així com "canviar narratives". "Rússia ha mobilitzat tots els instruments per realitzar una campanya de desinformació", va remarcar l'alt representant de la UE, que també va apuntar que el Kremlin utilitza la tecnologia dels xip per falsejar imatges. D'altra banda, Borrell va demanar al propietari de Twitter, Elon Musk, una transparència més gran per fer front a la desinformació a la plataforma. Borrell va subratllar que restringir l'accés a la interfície de programació seria un "pas enrere" en la lluita contra la desinformació a Twitter.