El conflicte entre Catalunya i Espanya continua trobant ressò a la premsa internacional. Pel diari alemany Welt am Sonntag, la concessió dels indults als nou presos no frenarà, ni de bon tros, el moviment independentista, és més, assegura que "si la UE reconeix la independència a Escòcia, no es podrà aturar Catalunya".
La paraula decisiva, a Brussel·les
L'article, firmat per la periodista Annette Prosinger, es titula "Mai has estat tan lluny de la desinflamació" i parla de la mesura de gràcia impulsada pel govern de Pedro Sánchez com un intent fallit per apaivagar la confrontació —la qual cosa només s'aconseguiria, "pot ser", "si es donés als catalans el dret que reclamen des de fa temps d'administrar els seus propis ingressos fiscals"—.
Un moviment sense fre
Ara bé, citant l'historiador Carlos Collado Seidel, s'explica que, en aquesta qüestió, "la paraula decisiva la té Brussel·les". "I si la UE arribés a reconèixer una Escòcia independent, no hi hauria manera de frenar el nacionalisme català", continua el text.
Escòcia prepara el segon referèndum
Mentre a Espanya el cap de l'executiu estatal s'obstina a assegurar que el dret a l'autodeterminació no existeix —una afirmació desmentida pel mateix Butlletí Oficial de l'Estat—, Escòcia ja té a punt la proposta de llei pel seu segon referèndum d'independència.
Després de la revalidació del govern de Nicola Sturgeon, la qual, juntament amb el partit dels Verds, van assolir la majoria absoluta al parlament regional, la política britànica no té arguments per oposar-se a aquesta consulta popular.
Com afectaria Catalunya?
Si l'independentisme triomfés i Escòcia esdevingués independent, amb molta probabilitat, tornaria a entrar dins la Unió Europea, que ja aquesta s'ha mostrat favorable a aquesta opció.
Per tant, tal com destaca el mitjà, Catalunya es trobaria davant un escenari en què la UE no només reconeix la independència d'un Estat, sinó que també l'inclou com a un dels seus països membres.
Tot plegat, donaria un impuls a l'independentista català, que defensaria el moviment comptant amb un referent coetani que no ha estat qüestionat per la comunitat internacional en cap moment. I, així, la negativa espanyola quedaria en evidència.
Puigdemont deixa en evidència Sánchez
I, mentrestant, les declaracions del president espanyol Pedro Sánchez negant l'existència del dret a l'autodeterminació encara porten cua.
El dirigent socialista va deixar anar aquest dijous en una entrevista a La Sexta l'afirmació que aquest dret "no existeix" en les constitucions d'altres països europeus que Espanya té com a referència. Des d'aleshores, no han parat d'arribar evidències que qüestionen les seves declaracions.
Aquest diumenge, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha criticat la ignorància de l'espanyolisme. "Quan es posa militant, l’espanyocentrisme ignora fins i tot l’evidència. Dir que el dret a l’autodeterminació no existeix és dir que la terra és plana", ha escrit Puigdemont en una piulada.