Un dia després de la dolorosa derrota -per 149 vots- de la primera ministra britànica, Theresa May, al Parlament britànic sobre el seu acord de Brexit, Westminster ha rebutjat aquest dimecres sortir de la Unió Europea sense acord.
La moció votada, però, no ha estat la que presentava el Govern de May, sinó una esmena presentada per la diputada conservadora Caroline Spelman, la qual rebutjava de forma més contundent un Brexit sense acord amb la UE. Per aquest motiu, la votació ha tirat endavant pels pèls, amb només quatre vots de diferència.
L'esmena, que no és vinculant, exclou la possibilitat de sortir sense arribar a un pacte del bloc comunitari no només el 29 de març -data prevista perquè el Regne Unit abandoni la UE-, sinó en qualsevol moment.
Els parlamentaris han rebutjat avui una altra iniciativa, per 374 vots en contra i 164 a favor, defensada pel "tory" Damian Green, que instava a retardar la ruptura fins al 22 de maig perquè el país es prepari per a una sortida no negociada.
Aquesta última esmena, coneguda com el compromís Malthouse, indicava així mateix que el Govern hauria llavors d'acordar una espècie de període de transició que s'allargaria fins al desembre de 2021.
Finalment, la Cambra dels Comuns han ratificat la moció presentada incialment per l'Executiu però esmenada per la diputada Spelman per 43 vots, 39 més que els suports que ha obtingut aquesta esmena inicialment. Això suposaria una altra derrota per May, ja que segons mitjans anglesos el seu govern hauria instat en l'últim moment als diputats tories a votar en contra, al no ser el text presentat per ells inicialment.
Què passarà ara?
El resultat de les votacions d'aquest dimarts i dimecres deixen com a última alternativa possible una pròrroga al Brexit que, tal com es va comprometre la primera ministra, Theresa May, els diputats votaran aquest dijous. Aquesta moció assegura que si es troba un acord pel Brexit abans del dijous 21 de març, el Regne Unit buscarà una pròrroga fins el 30 de junt per sortir de la Unió. Ara bé, si no es troba acord per la sortida del Regne Unit, es buscaria una pròrroga més llarga per sortir de la UE, això obligaria als britànics a participar a les eleccions europees. Sembla segur que aquests donaran suport a estendre la data de sortida de la UE, perquè altrament el país es trobaria en un punt mort amb totes les opcions descartades.
Si els parlamentaris donen suport ampliar el vigor de l'Article 50 del Tractat de Lisboa, en virtut del qual el país havia d'abandonar el club comunitari en dues setmanes, llavors el Govern britànic haurà de preguntar a la UE si aprova aquesta extensió. Cadascun dels vint-i-set països de la Unió han, de forma unànime, de recolzar aquesta pròrroga perquè pugui produir-se.