Canviar-se el cognom d’un dia per l’altre i amb coartada patriòtica. Això és el que va fer l’any 1917 el rei d’Anglaterra, Jordi V, avi d’Elisabet II i besavi de Carles III, que no es trobava gens còmode amb el seu cognom, vaja, el de la seva dinastia, no era altre que l’alemanyíssim Sachsen-Coburg und Gotha -catalanitzat com a Saxònia-Coburg i Gotha- en el context de la Primera Guerra Mundial, en el fons, una guerra familiar on tres dels principals contendents: el rei d’Anglaterra; el tsar Nicolau II de Rússia; i el kàiser Guillem II d’Alemanya, tenien la particularitat de ser cosins germans, ja que compartien la mateixa àvia, la reina Victòria d’Anglaterra.
Mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra, DIRECTE | Carles III arriba a Buckingham
En un moment que el jovent del Regne Unit vessava la sang a les trinxeres del front occidental, amb jornades on els morts es podien comptar per desenes de milers, els sentiments antigermànics estaven a flor de pell i el monarca anava amb el pas canviat sent el cap d’una Casa Reial de nom alemany. Ras i curt, se’l va canviar, i va triar el de Windsor, en honor a una de les residències de la monarquia, el castell del mateix nom situat a poc més de trenta quilòmetres de Londres. Fet i fet, també es podrien haver dit Buckingham, la residència oficial del monarca britànic, o Balmoral, allà on ha mort Elisabet II.
En tot cas, el 17 de juliol del 1917, en una reunió del Consell Privat, Jordi V va declarar que "tots els descendents de la línia masculina de la reina Victòria, que siguin súbdits d'aquests regnes, excepte els descendents femenins que es casen o que s'hagin casat, portaran el nom de Windsor'. La mateixa web de la família reial britànica admet que el canvi es va produir per substituir l’anterior nom per la seva “sonoritat alemanya”. La decisió de Jordi V, a més, no només suposava el canvi de nom de la dinastia, sinó que també s’adoptava com a cognom, tot i que això va canviar posteriorment.
O sigui, els reis anglesos eren alemanys?
No ben bé, en tot cas el que era alemany era el nom de la dinastia, que, per cert, és la mateixa que regna actualment a Bèlgica. El nom de Saxònia-Coburg i Gotha va arribar a la família reial britànica el 1840 amb el matrimoni de la reina Victòria amb el príncep Albert, fill d'Ernest, duc de Saxònia-Coburg i Gotha, però de fet, la mateixa reina Victòria també pertanyia a una dinastia alemanya, la casa de Hannover, que va arribar al tron anglès amb Jordi I l’any 1714. És a dir, el 1840 la família reial britànica va passar de ser Hannover a Saxonia-Coburg i Gotha en adoptar la dona -en aquest cas, la reina Victòria- el cognom del marit, cosa que obre una altra incògnita, per què Elisabet II no va adoptar el cognom del seu marit?
De fet, Felip, duc d’Edimburg, es feia dir Felip Mountbatten, tot i que el seu nom original era Felip de Grècia i Dinamarca -i sí, era parent de la reina Sofia- però també se’l va canviar -o ‘adoptar’, si es vol ser més diplomàtic- pel de Mountbatten, quan es va casar amb Elisabet i va convertir-se a l’anglicanisme. El cognom triat, en tot cas, tampoc era casual, ja que era el del seu avi matern que, atenció, realment no es deia Mountbatten sinó Battenberg, és a dir, un altre cognom alemany, que, també el 1917, va esdevenir Mountbatten pels mateixos motius que Jordi V va adoptar el de Windsor, perquè sonava massa alemany!
En tot cas, Felip d’Edimburg va intentar que, d’acord amb la prevalença masculina i del mateix designi de Jordi V - “excepte els descendents femenins que es casen o que s'hagin casat, portaran el nom de Windsor”-, la dinastia passés a anomenar-se Mountbatten, si més no, en els hereus d’Elisabet. Ara bé, ni Elisabet II ni la seva àvia, Maria de Teck, esposa de Jordi V, van estar-hi d’acord, de manera que Windsor es va mantenir com a nom de la dinastia, també amb Carles III.
Però que passa amb els fills d’Enric i Meghan?
En tot aquest embolic de cognoms no passa per alt que mentre els fills del ja hereu de la corona, el príncep Guillem i de Kate Middleton, Jordi, Carlota i Lluís són coneguts com a prínceps de Cambridge, els fills d’Enric i Meghan Markle, Archie i Lilibet, són coneguts pel cognom Mountbatten-Windsor. Encara que aquest fet es va vendre com un homenatge d’Enric al seu avi i un nou gest de rebel·lia, la realitat és que Mountbatten-Windsor és el cognom personal de tots els descendents d’Elisabet II. Ara bé, el que passa és que els royals, de fet, no en necessiten cap de cognom, i si un membre de la Casa Reial britànica en necessita, aquest és Mountbatten-Windsor, però a més, vol dir que no són ningú. I potser ja els va bé així a Enric i Meghan.