Fa cinc setmanes, el món va veure com el ministre de Relacions Exteriors de la Xina, Qin Gang, es reunia amb el Secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, a Pequín, per mantenir converses d'alt nivell entre les dues potències. Ara bé, si es busca ara una referència important a la pàgina web oficial del ministeri d'Exteriors xinès, no es trobarà res. Totes les activitats de Qin Gang com a ministre d'Exteriors es van esborrar després d'una reorganització de lideratge vertiginosa el dimarts que va veure com el substituïa Wang Yi.
La destitució per sorpresa, aprovada per un òrgan superior dins de la legislatura, ha vingut després d'especulacions, sobre la destinació de Qin després que va desaparèixer a finals de juny, sense explicació clara.
On és Qin Gang?
L'últim gir de la saga ha estat precisament l'eliminació del seu nom com a ministre d'Exteriors durant sis mesos. I és que tal com destaca la CNN, oficialment, no se sap on és Qin, tampoc per què se l'ha expulsat ni el seu destí final com a membre del Partit Comunista de la Xina.
Les preguntes sense resposta sobre la presa de decisions oficial són estàndards a la Xina, on el sistema polític és notòriament opac i s'ha tornat més opac encara sota el lideratge de Xi Jinping.
Alts funcionaris xinesos han desaparegut de la vista del públic en el passat, per aparèixer més tard dient que havien estat sota investigació disciplinària secreta.
Les circumstàncies amb les quals s'han desenvolupat les últimes setmanes al voltant de Qin, àmpliament vist com a assessor de confiança de Xi, i un dels funcionaris més reconeguts de la Xina en política exterior i exambaixador als EUA, ha tornat a fer que les mirades mirin al país asiàtic.
Què implica això per a la Xina?
El fet que Qin passés per davant d'altres candidats amb més experiència, va ser vist com un senyal de confiança profunda de Xi. “Es creu àmpliament que Xi té un cercle intern molt petit de persones a qui consulta, i a més d'això, té massa confiança i pren decisions basades en els seus propis instints”, ha destacat Bonnie Glaser, directora gerent de German Marshall Fund's Indo- Programa Pacífic i recull la mateixa CNN.
Què podria passar ara amb l'exministre Qin?
Depenent de la informació addicional que sorgeixi sobre les circumstàncies de Qin, els mitjans xinesos “sempre poden dir que aquest és un exemple de la determinació del Partit de prendre mesures disciplinàries estrictes cada vegada que es descobreix que un alt funcionari està fent alguna cosa malament”, ha destacat.
Ara bé, tant la CNN com altres mitjans constaten que no està clar quan es publicarà més informació sobre els motius de la destitució de Qin, i aquest buit a la informació s'ha omplert amb rumors i especulacions desenfrenats.
Quan se li va preguntar a principis d'aquest mes perquè Qin s'havia perdut una reunió diplomàtica, un portaveu del ministeri va citar "motius de salut".