La guerra d'Ucraïna i altres conflictes van causar que la xifra global de refugiats i desplaçats hagi superat per primera vegada des que es té notícia els 100 milions de persones, segons ha lamentat aquest dilluns l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). "És un rècord que mai no s'hauria d'haver batut", assenyala l'alt comissariat de l'ONU per als refugiats, Filippo Grandi, qui va afirmar que aquesta trista fita "ha de ser una crida d'atenció per acabar amb els conflictes, les persecucions, i atendre les causes que forcen gent innocent a fugir de les seves llars".

Mapa de Maria López Moya

El nombre de refugiats i desplaçats al món a finals de 2021 s'acostava als 90 milions de persones, ja llavors un rècord, però a aquesta xifra cal sumar-li ara els 14 milions d'ucraïnesos, més de la quarta part de la població nacional, que han hagut de deixar les seves llars aquest any a causa de la invasió russa. Vuit milions d'aquests ucraïnesos són desplaçats interns i més de sis milions refugiats en altres països, segons xifres de ACNUR i de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

Més enllà dels ajuts

ACNUR, que publicarà la seva xifra oficial de desplaçats al món el 2021, poc abans del Dia Internacional del Refugiat (20 de juny), recorda altres recents i greus crisis de refugiats actuals més enllà del conflicte actual a Ucraïna que ha centrat l'atenció dels mitjans, a Etiòpia, Burkina Faso, Birmània (Myanmar), Nigèria, Afganistan o la República Democràtica del Congo, entre altres. L'ajuda humanitària per a aquest col·lectiu "és un pal·liatiu, però no una sol·lució: l'única manera de revertir aquesta tendència és la pau i l'estabilitat, perquè els innocents no hagin d'optar entre córrer perill a les seves cases o fugir de forma precària cap a l'exili," ha destacat Grandi

Divendres passat, quan encara no s'havia anunciat aquesta impactant xifra, però ja es preveia un important augment respecte al 2021, Grandi demanava als estats membres de la Unió Europea "continuar donant l'atenció adequada" a totes les crisis de refugiats, ja que la ucraïnesa, va defensar, no és l'única que existeix avui dia. A l'arribada del Consell d'Exteriors a Brussel·les, va subratllar que és "molt important", mentre es dona una resposta a la crisi de refugiats provocada per la invasió russa: "No ens hem d'oblidar de la resta", va demanar en una compareixença conjunta amb Josep Borrell.

"Ni un euro"

De les persones que han hagut de fugir d'Ucraïna per la invasió russa i que s'han hagut de refugiar en altres països, més de 20.000 ho han fet a Catalunya, però la consellera Tània Verge va denunciar la setmana passada que el "model centralitzat de l'Estat no funciona", tampoc en la gestió de l'acollida. Per això, ha lamentat que des de Madrid no s'ha transferit "ni un euro" per als que no s'acullen al pla estatal, que representen un 72% del total de persones refugiades. Així, només el 28% dels arribats a Catalunya es poden acollir al pla estatal i la resta corre a compte de la Generalitat i els municipis. Les promeses del govern espanyol de transferir els recursos necessaris a aquestes institucions no s'estan complint, ha explica la consellera. "Guardin les factures", els respon l'Estat, però Verge remarcava que "aquí no arriba ni un sol euro".