El govern de la Xina ha demanat que "siguin els científics els qui determinin l'origen de la covid-19", després que aquest diumenge l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) dels Estats Units plantegessin com a una teoria "més probable" que la pandèmia de la covid s'originés per una fuita en un laboratori de la Xina i no pas d'una font natural o d'un ratpenat d'un mercat a Wuhan. El govern de la Xina ha afirmat que aquesta teoria "és molt improbable" i ha demanat a les autoritats estatunidenques a "deixar de polititzar" les investigacions sobre la pandèmia. La portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès, Mao Ning, ha defensat que ni els investigadors locals ni de l'OMS han trobat sobre el terreny indicis que apuntin a un laboratori com a 'zona zero', una conclusió que segons ha defensat s'ha arribat a partir "d'intercanvis en profunditat i ha estat àmpliament reconeguda per la comunitat internacional i la comunitat científica". Ning ha demanat als EUA "deixar d'instrumentalitzar la qüestió de la traçabilitat del virus".
El misteri de l'origen de la covid
La portaveu del govern xinès ha reiterat que "l'origen del coronavirus és un tema científic que hauria de ser examinat per científics". Ning ha demanat als EUA que "deixin de difamar i de culpar a altres països" culpant-los d'alguna manera de provocar l'emergència sanitària, segons la premsa oficial del gegant asiàtic. Tanmateix, el govern xinès ha instat el dels Estats Units a compartir les dades de les quals disposi de l'origen del coronavirus SARS-CoV-2 i així poder "aclarir dubtes" sobre els seus propis centres biològics. Segons ha defensat Mao Ning, els Estats Units "haurien de respondre a les preocupacions raonables de la comunitat internacional com més aviat millor, prendre la iniciativa de compartir amb l'OMS les dades sobre els primers casos sospitosos en el seu propi país, aclarir les sospites sobre els seus laboratoris biològics i donar als pobles del món una explicació responsable".
Un informe de la CIA sol·licitat durant l'administració Biden ha plantejat que "sigui més probable" que l'origen de la covid estigui relacionat amb la investigació, que no amb l'origen natural. Tanmateix, la CIA ha assenyalat que té poca confiança en aquesta teoria. En paral·lel, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) continua reclamant a la Xina més informació sobre l'origen de la pandèmia, mentre Pequín assegura que ha lliurat totes les dades dels quals disposa. L'any passat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va afirmar que sense dades completes "totes les hipòtesis estan en l'aire", incloent-hi la teoria que el coronavirus escapés de manera accidental d'algun laboratori de bioseguretat, la qual cosa segons els científics de l'organisme que van visitar la Xina era la menys probable de les hipòtesis, però no descartable. L'OMS apunta que és necessari que la Xina comparteixi els resultats genètics i moleculars que es va guardar sobre el mercat d'animals: "El virus no ha estat identificat en animals o mostres d'animals del mercat, ni hem trobat a animals que hagin infectat a humans", va apuntar el passat desembre la responsable tècnica de la lluita contra la pandèmia en l'OMS, Maria Van Kherkove.