Fa temps que la Xina està immersa en una crisi demogràfica, per la davallada de la natalitat i els estralls que encara perduren de la política del fill únic aplicada entre el 1980 i el 2015. Es van registrar al país 9,02 milions de naixements durant el 2023, per sota dels 9,5 milions de l'any anterior. On més es dona el fenomen del baix nombre de naixements és en les zones urbanes: de fet, a Pequín l'any 2022 va haver-hi més morts que naixements. Per remuntar el traç de la corba demogràfica, que és com moure un transatlàntic per la dificultat de canviar dinàmiques socials, les autoritats xineses valoren alternatives: un membre de la Conferència Consultiva de la Xina ha proposat aquest dilluns abaixar l'edat legal per al matrimoni i eliminar les restriccions sobre el nombre de fills.
La iniciativa l'ha presentada Chen Songxi, membre de l'Acadèmia Xinesa de Ciències, com a part dels temes que es discutiran en les 'Dues Sessions' d'enguany, les reunions anuals de l'Assemblea Nacional Popular (ANP) i la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès (CCPPCh, principal òrgan consultiu del país asiàtic), que comencen la setmana vinent. Tal com recull el diari oficialista Global Times, Chen ha subratllat que les propostes busquen ampliar la base de població fèrtil i aprofitar el potencial reproductiu del gegant asiàtic, enmig de la creixent preocupació per l'envelliment poblacional i la baixa taxa de naixements.
L'edat mínima per a casar-se a la Xina és de 22 anys per als homes i 20 per a les dones, i la proposta de Chen Songxi és la d'abaixar l'edat legal de matrimoni als 18 anys. Encara que la proposta no pretén obligar els joves a casar-se a una edat primerenca, sinó ampliar les opcions, s'alinea amb les tendències internacionals sobre l'edat mínima per al matrimoni, ha argumentat Chen. D'acord amb estadístiques oficials, el nombre de matrimonis a la Xina el 2024, va ser de 6,1 milions, la xifra més baixa des del 1980.
A més de la modificació de l'edat legal, Chen ha plantejat una reforma més àmplia en la legislació sobre població i natalitat. Així, ha proposat canviar de nom l'actual 'Llei de Planificació Familiar i Població' de 2021 com a 'Llei de Potenciació de la Població i la Natalitat'. En aquesta línia, proposa eliminar qualsevol restricció sobre el nombre de fills i promoure polítiques d'incentiu com a subsidis mensuals i suport mèdic per a cada nen fins a una determinada edat. Actualment, i des del 2021, hi ha un topall de tres fills. Entre el 1980 i el 2015 es va aplicar la controvertida política del fill únic, que s'ha anat aixecant gradualment durant la darrera dècada.
La finestra d'oportunitat per a implementar aquestes mesures es presenta entre 2025 i 2035, un període clau en el qual la quantitat de dones en edat fèrtil s'estabilitzarà entre 290 i 310 milions, ha subratllat l'acadèmic. Durant aquests anys, les autoritats esperen poder realitzar enquestes d'intencions de natalitat i ajustar els seus programes de foment als diferents grups poblacionals.
Davallada demogràfica i envelliment
La Xina, que actualment és el segon país més poblat del món per darrere de l'índia, va reduir en 2,08 milions el nombre d'habitants el 2023, segons dades oficials publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE) xinesa. La dada representa el segon any consecutiu de contracció, després que el 2022 la població disminuís en 850.000 persones, marcant un fet que no es veia des de 1961. En concret, la Xina va tancar el 2023 amb 1.409,67 milions d'habitants, davant dels 1.411,75 milions que hi havia al país a la fi de l'any anterior.
La projecció de l'envelliment de la població xinesa també resulta alarmant per a les autoritats del país asiàtic, on en 2024 el 15,6% de la població tenia 65 anys o més, i s'estima que per a 2031, més del 20% dels habitants seran més grans d'aquesta edat. Es preveu que en 2050 aquest percentatge augmenti al 29,5%, amb el consegüent impacte negatiu en la força laboral i l'economia del país. Davant d'això, de fet, a finals d'aquest 2024 ja s'ha començat per apujar l'edat de jubilació: els homes passen dels 60 anys actuals als 63, i les treballadores d'oficina dels 55 als 58 anys. En el cas de les treballadores que facin treballs manuals, l'edat de jubilació pujarà de 50 a 55 anys.