L'equip d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) encarregat d'investigar els orígens del coronavirus SARS-CoV-2 arribarà a la Xina dijous vinent, 14 de gener, després que ambdues parts superessin els problemes d'accés al país d'aquesta missió pels quals van xocar la setmana passada.
Inicialment, el país asiàtic va denegar el permís d'entrada als investigadors, finalment ha optat per autoritzar-lo.
A través d'un succint comunicat publicat en la seva pàgina web, la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina indica que els tècnics de l'OMS arribaran el dia 14 al país asiàtic, i que "cooperaran" amb científics locals en les esmentades indagacions. La Comissió no especifica els llocs als quals es desplaçaran els integrants d'aquesta missió "prioritària" per a l'OMS i formada per científics de diverses organitzacions internacionals provinents dels Estats Units, Japó, Rússia, Regne Unit, Països Baixos, Dinamarca, Austràlia, Vietnam, Alemanya i Qatar.
Segons el diari hongkonguès South China Morning Post, "s'espera que la missió duri sis setmanes, incloent-hi la quarantena a la qual se sotmetrà als membres de l'equip investigador". L'objectiu és trobar el possible origen animal del SARS-CoV-2 i els seus canals de transmissió a l'ésser humà.
Quin és l'origen del virus?
Malgrat que la teoria inicial és que es va propagar a través d'un mercat de productes frescos i animals a Wuhan, la premsa oficial xinesa ha impulsat en els últims mesos una narrativa alternativa que assegura que aquest brot es podria deure a aliments congelats procedents d'altres països.
Des del Ministeri d'Afers Estrangers, el portaveu Zhao Lijian ha dit aquest dilluns en la seva roda de premsa diària que "és probable que seguir el rastre de l'origen del coronavirus involucri a diversos països amb més coneixement del virus. L'OMS necessitarà dur a terme investigacions similars en altres països i regions".
En aquest sentit, un expert en malalties respiratòries citat pel combatiu diari nacionalista estatal Global Times ha dit que l'equip de l'OMS "probablement visitarà altres països on el coronavirus va emergir abans que a la Xina", una idea que la premsa oficial xinesa està intentant difondre.
La font assegura que la Xina va ser "el primer país a detectar-ho" i que per això Pequín "es fa càrrec d'ajudar l'OMS a dur a terme les investigacions".
La Xina va posar impediments en un inici
L'arribada de l'equip de l'OMS a la Xina va causar polèmica la setmana passada després que el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirmés estar "molt decebut" per les traves que Pequín estava posant a la missió, encara que les autoritats xineses van negar estar posant impediments.
Diversos integrants de l'equip havien començat els seus viatges a la Xina en els primers dies de l'any, però Tedros va lamentar que Pequín no hagués "finalitzat els permisos necessaris" per al seu accés al país asiàtic, que va registrar el primer brot a escala mundial de la Covid a la ciutat centre-oriental de Wuhan durant les últimes jornades de desembre de 2019.
Els científics que no van poder accedir a la Xina es van veure obligats a tornar als seus països d'origen fins que es resolgués la situació.
Tanmateix, des de la cancelleria xinesa van qualificar la situació de "malentès" en assegurar la setmana passada que "mai no hi ha hagut cap problema en la cooperació" amb l'OMS i que l'organització sabia "perfectament" que no es tractava només d'"un problema de visats", a la qual cosa va afegir que ambdues parts continuaven preparant la visita i negociant les seves dates.
Poca transparència
Aquest imprevist ha agregat nous dubtes a les ja existents sobre la transparència de les autoritats xineses respecte al virus, així com sobre el retard de la missió, ja que ha passat més d'un any des de la seva emergència a Wuhan.
Dissabte passat, el subdirector de la Comissió Nacional de Sanitat, Zeng Yixin, va mostrar el seu suport a la missió, si bé va apuntar que quedaven per coordinar-se els temps.
Encara que experts de l'OMS ja van visitar la Xina amb aquest propòsit el febrer i el juliol de l'any passat -sense que transcendissin massa detalls-, l'organització d'aquesta missió s'ha demorat durant mesos i ha estat envoltada de secretisme, tant per part d'aquest organisme com de les autoritats xineses.