A principis de setembre, Vladímir Putin, es va reunir personalment amb Xi Jinping i Narendra Modi, quan els tres líders mundials van assistir a la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai. Per primera vegada, Putin va admetre que tenia preguntes i preocupacions sobre la guerra a Ucraïna. I també Modi va recordar-li a Putin que l'època actual "no és de guerra".
🗣️ Més problemes per a Putin: què podria fer amb els territoris annexionats?
I és que l'Índia havia tingut una política d'anar fent, mirar cap a l'altre costat i evitar crítiques públiques. I la Xina sí que havia donat suport obertament a Rússia. Durant la cimera, Modi va destacar la importància entre l'Índia i Rússia i la Xina va destacar que la relació era "estable".
L'ordre internacional, en joc
Fins ara, tots dos països han volgut demostrar certa simpatia a Putin i la seva guerra a Ucraïna. En aquest context, han evitat pronunciar-s'hi negativament. Però, tot té secrets. Tots dos països depenen de Rússia pel que fa a la defensa i als recursos energètics. N'hi ha més. Segons un article del The Washington Post, la Xina i l'Índia comparteixen amb Rússia un estatus de segon nivell en l'ordre mundial. Un fet que, evidentment, no els fa gens de gràcia.
La guerra, però, també ha trastocat les economies. El conflicte ha afectat el preu dels aliments i també el seu stock, però també el de l'energia. Han apujat els preus del petroli i també de béns i serveis a l'Índia i la Xina. També afectaria el fet que Rússia, per exemple, col·lapsi.
El que està duent a terme Rússia, tal com assenyala aquest mateix article, ha canviat principis internacionals com, per exemple, la sobirania, la integritat del territori i l'autodeterminació. També Rússia ha anunciat que podria retirar-se de l'Organització Mundial del Comerç i l'Organització Mundial de la Salut, institucions que, al seu temps, són fonamentals per a l'ordre internacional.
La Xina i l'Índia no volen perdre poder
Però és clar. Les potències emergents tampoc volen caure més avall. Aquesta és la teoria que suporta l'autor de l'article al The Washington Post. És a dir, l'Índia i la Xina podrien donar a Putin un suport volàtil perquè també volen ser reconeguts mundialment i tenir un estatus elevat en política internacional. Tots dos països buscarien ara ser més influents i oportunitats de lideratge.
Al final, però aquests països no han creat l'ordre internacional actual i en conseqüència, tal com exposa l'autor, tenen pocs incentius per defensar normes i institucions que no han creat i sobre les que se senten poc propietaris.
La difícil posició de l'Índia
El govern de Narendra Modi ha "intentat durant anys aconseguir un equilibri entre els seus vincles amb el Kremlin i mantenir l'estatus de l'Índia com la democràcia més gran del món", destacava en un article el diari The Times del mes de març. Però també busca relacions més càlides amb els Estats Units. Una posició complicada acontentar les dues parts, tenint en compte la distància entre ambdues superpotències. Com ja s'ha descrit, l'Índia vol guanyar força i no perdre'n. Durant els primers dies que Putin va donar l'ordre per començar la invasió d'Ucraïna, molts usuaris de les xarxes socials índies van recórrer a internet per donar suport a l'atac. De fet, es va popularitzar el missatge #IstandwithPutin (vaig amb Putin), tal com recollia el portal The Week. "Els hashtags #IstandwithPutin i #IstandwithRussia han estat tendència a Twitter", destaca el The Times. I a més, destacava el missatge "l'home està lluitant pel seu país i per a la destrucció del monopoli dels EUA i països occidentals".
L'inquietant silenci de l'Índia sobre la invasió russa a Ucraïna
Tot és més complex del que sembla. El diari The Indian Express constatava també fa uns mesos que l'abstenció o el silenci "serveix com un acte d'equilibri per mantenir amics i socis de tots dos costats". Els dubtes de l'Índia no eren nous llavors ni ho són ara. Jawaharlal Nehru, primer ministre del 1947 al 1964, també va trobar-se en aquest paper durant la guerra freda. Aleshores, la tria era entre els EUA i la Unió Soviètica. Modi té una situació similar. Nehru es va mantenir neutral. Tradicionalment, els governs indis s'han mantingut al marge, amb una política exterior independent, constata The Week.
El diari The Times recordava que l'Índia ha tingut vincles estrets amb Moscou durant dècades. "El seu exèrcit depèn de Rússia per a, aproximadament, la meitat dels seus subministraments de defensa, que considera vitals per contrarestar les amenaces frontereres de la Xina i Pakistan". Però els suports són mutus. Moscou també ha donat suport a l'índia durant nombroses crisis estrangeres. Sobretot, per evitar la intervenció de l'ONU en la disputa entre Pakistan sobre el Caixmir.