La cimera de l'OTAN que s'està celebrant a Madrid i que acaba aquest dijous ha pres decisions importants sobre el full de ruta de l'Aliança per als pròxims deu anys. A més de decidir quina era la posició de Rússia i la relació que es tindria a partir d'ara, també s'ha hagut de decidir què passarà amb la Xina i quina serà la relació que s'hi tindrà a partir d'ara. La Xina s'oposa "fermament" al nou Concepte Estratègic de l'OTAN, que considera "replet de biaix ideològic i de valoracions pròpies de la guerra freda", i denuncia que "ataca i difama maliciosament la Xina".
"Trenta anys després, l'OTAN encara continua amb la seva tàctica de crear enemics i de fomentar la confrontació de blocs. Aquest nou Concepte Estratègic ataca i difama maliciosament la Xina. Donarem respostes fermes i decidides a tot acte que soscavi els nostres interessos", afirma en un comunicat el portaveu de la Missió Xina davant la Unió Europea. El nou Concepte Estratègic de l'Aliança aprovat dimecres a Madrid adverteix que la Xina "desafia els nostres interessos, seguretat i valors".
La cimera de l'OTAN a Madrid s'acaba
L'Aliança Atlàntica tanca aquest dijous la cimera que ha tirat endavant la seva estratègia per als deu anys vinents. Així, s'ha compromès a defensar "cada centímetre" del territori de tots els seus socis i que ha passat de considerar Rússia com a soci estratègic a l'amenaça més important. Aquest dijous comença la segona i última jornada de la trobada que ha reunit durant dos dies una trentena de mandataris.
La cimera de l'OTAN va començar aquest dimecres amb el propòsit de traslladar un missatge d'unitat i democràcia davant les noves amenaces i s'esperava "crucial" per part del secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, i l'amfitrió de la trobada, Pedro Sánchez; i "veritablement històrica" per la del president dels EUA, Joe Biden. Aquests dos dies han servit als aliats, que sumaran Finlàndia i Suècia després del desbloqueig al qual han arribat els dos països amb Turquia, per aprovar el nou concepte estratègic que guiarà les polítiques de l'organització transatlàntica davant els desafiaments i les amenaces la dècada que ve i que substitueix el que van il·luminar a Lisboa el 2010. Una cimera que, aleshores, posava fi a la guerra freda a Europa i on es va pactar que Rússia passava a ser un soci estratègic de l'Aliança.
El panorama, però ha canviat. Rússia ha passat de soci estratègic a ser considerada una amenaça. Concretament, l'OTAN l'ha assenyalat com la "més significativa i directa amenaça" per a la seguretat dels aliats i la pau i l'estabilitat a l'àrea euroatlàntica. "La Federació Russa és l'amenaça més important i directa per a la seguretat dels aliats i per a la pau i l'estabilitat a la zona euroatlàntica", recalca.