La Xina ha anunciat aquest dimarts que imposarà aranzels del 10% al 15% a certs productes dels Estats Units a partir del 10 de febrer, després que hagin entrat en vigor els gravàmens addicionals del 10% que ha imposat el president nord-americà, Donald Trump, als productes xinesos. Així mateix, Pequín també ha anunciat nous controls a les exportacions de minerals clau i ha llançat una investigació antimonopoli contra el gegant tecnològic nord-americà Google.

Segons especifica en un comunicat la Comissió Duanera de l'Executiu Xinès, la Xina aplicarà un aranzel del 15% a productes de carbó i gas natural liquat, així com un del 10% als de petroli cru, maquinària agrícola, automòbils de gran cilindrada i camionetes". "En el cas de les mercaderies importades que siguin originàries dels Estats Units, s'aplicaran els aranzels corresponents sobre la base de les taxes aranzelàries vigents", agrega.

"Una violació de les normes"

Els aranzels de Trump, imposats a compte del fentanil, "violen greument les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC)" i "no aborden els problemes dels Estats Units, sinó que també soscava la cooperació econòmica i comercial entre la Xina i els Estats Units", assenyala el comunicat, divulgat a través de la pàgina web del Ministeri de Finances del gegant asiàtic. Així mateix, l'Administració Estatal de Regulació del Mercat de la Xina ha anunciat en un altre comunicat que ha iniciat una investigació formal sobre el gegant tecnològic nord-americà Google per presumpta violació de la Llei Antimonopoli de la Xina, sense oferir més detalls.

Finalment, la cartera de Comerç ha anunciat controls d'exportació d'articles relacionats amb el tungstè, el tel·luri, el bismut, el molibdè i l'indi. El Ministeri ha indicat en un comunicat que pren la decisió "d'acord amb la llei", a fi de "salvaguardar la seguretat i els interessos nacionals" i per "complir les obligacions internacionals com la no-proliferació". A més, ha afegit a dues empreses nord-americanes, PVH Group i Illumina Inc., a la llista d'entitats no confiables per "violar els principis del mercat, interrompre les transaccions normals amb empreses xineses, adoptar mesures discriminatòries contra empreses xineses i danyar greument els drets i interessos legítims de les empreses xineses".

El cas de Mèxic i el Canadà

Aquest dilluns, Trump va retardar un mes els aranzels que havia imposat a les importacions del Canadà i Mèxic, però les tarifes del 10% a les importacions xineses sí que van entrar en vigor. El dirigent nord-americà va avançar ahir que parlaria amb responsables xinesos els dies vinents i que era possible que hi hagués una pausa. Pequín havia promès diumenge represàlies per "salvaguardar fermament" els seus drets i interessos, a més de presentar una demanda davant de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) per les "pràctiques il·lícites" nord-americanes. En la seva primera presidència (2017-2021), Trump ja va mantenir una relació tensa amb Pequín en imposar diverses tandes de tarifes per valor d'uns 370.000 milions de dòlars anuals, a la qual cosa la Xina va respondre amb gravàmens a les exportacions nord-americanes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!