El col·lapse climàtic és imminent, però sembla que la Xina no li vol donar importància. La Conferència de l'ONU sobre Biodiversitat (COP15) se celebrarà el desembre a Mont-real (Canadà). Originalment, l'esdeveniment on la comunitat internacional intentarà posar fi a la destrucció del medi ambient s'havia de fer a la Xina el 2020, però s'ha anat ajornant a conseqüència de la política covid zero del govern de Xi Jinping. Amb tot, el gegant asiàtic segueix presidint la conferència, i n'és l'encarregat de fer la llista de convidats. Segons ha informat The Guardian, és possible que la conferència no compti amb l'assistència de cap líder mundial, com seria normal en actes de tanta rellevància, perquè la Xina només ha convidat ministres i dirigents d'oenagés. Ni tan sols s'espera el mateix Xi.
La Xina veta els líders mundials
Les conferències de les Nacions Unides sobre el clima són esdeveniments on els líders d'arreu del món, a més d'activistes i influencers, acudeixen per ser vistos i escoltats. A la COP27 que se celebra a Egipte el mes que ve, s'esperen 90 caps de govern. A mesura que passa el temps i els efectes de la crisi climàtica es van fent més evidents, aquests esdeveniments són clau per assolir compromisos de conservació del medi ambient a escala mundial. Davant la manca d'invitacions provinents de Pequín per a la conferència sobre biodiversitat, alguns mandataris haurien demanat de manera privada poder assistir-hi. Tanmateix, sembla que el govern xinès està fent un exercici de malabarisme per intentar restar-li importància a l'esdeveniment, ja que el president Xi no hi anirà. De la mateixa manera, qualsevol intent per part del Canadà d'organitzar una cita alternativa, podria desencadenar una crisi diplomàtica. Així, els líders mundials "hauran d'autoconvidar-se" si volen assistir, assegura una font del rotatiu esmentat.
"Insatisfets" amb "les falses solucions"
L'acord de mínims obtingut a la darrera COP26 a Glasgow no satisfà les demandes d'experts i activistes del medi ambient. Les ONG es van mostrar "insatisfetes" amb els resultats obtinguts després de dues setmanes de negociacions i en van valorar els resultats negativament. "Mancats d'ambició", "submisos" o de "descontentament general", són algunes de les opinions que reflecteixen el desànim generalitzat. Per a Amics de la Terra, la falta de justícia climàtica de la cimera de Glasgow "allunya la fita de limitar l'increment de les temperatures global a 1,5 °C" i "perjudica encara més els països del sud global". A més, van acusar els països més contaminants de "pressionar per impedir avançar en l'eliminació dels combustibles fòssils per obrir la porta a les falses solucions". Al seu torn, Greenpeace, va titllar l'acord de "submís i feble" i, amb la fita de mantenir l'increment de temperatura global a finals de segle en 1,5 °C, "gairebé mort".