La CDU aconseguiria la victòria a les eleccions alemanyes amb el 29% dels vots, segons un sondeig a peu d'urna. L'AfD compleix els pronòstics i es fa amb la segona posició (19,5%). Patacada del partit de l'actual canceller alemany, Olaf Scholz, que tot i mantenir-se tercer baixa fins al 16% dels vots. Es tracta del pitjor resultat de la formació des de la Segona Guerra Mundial.
Els Verds obtindrien el 13,5%, mentre que Die Linke, d'esquerres, el 8,5%. El Partit Democràtic Lliure obté el 4,9% dels vots. Un fet que podria fer perillar l'entrada de l'FDP, fins ara al govern, al Bundestag. Qui també es quedaria sense representació al parlament és el partit de nova creació i prorús, ja que els sondejos li donen el 4,7%.
Segons el Registre Federal d'Electors, fins a les 14.00 hores el 52% dels electors habilitats a Alemanya havien emès el seu vot en un col·legi electoral. Això no inclou els votants per correu. Els col·legis electorals tanquen a les 18.00 hores. La participació pujaria fins al 84%.
🗳️ Alemanya decideix a les urnes el poder que atorga a l'extrema dreta
L'AfD, segona força
Encara és d'hora, però si hi ha un fet que ha marcat aquestes eleccions i la campanya electoral, és l'auge de la ultradreta. Amb la història del país, hom es podria preguntar per què ha crescut tant l'extrema dreta al país. Però si una cosa han sabut fer els partits de l'extrema dreta a Europa —i els populismes arreu del món— és canalitzar el descontentament del país. Mirat amb perspectiva, el creixement del partit a les eleccions ha estat constant. El 2013 es va quedar per molt poc fora del Bundestag (4,7%, el llindar per entrar-hi és el 5%), i el 2017 va aconseguir un 12,6% dels vots i es va convertir, després de la formació d'una Gran Coalició entre la CDU i l'SPD, en líder de l'oposició. Als últims comicis va patir una lleugera pèrdua, amb un 10,4% dels vots. A escala regional, l'evolució és més desigual. Ara bé, en els anomenats nous estats federats, és a dir, aquells estats federats que formaven part de la desapareguda República Democràtica Alemanya (RDA), s'ha convertit en l'opció preferida dels votants joves i treballadors.
🗳️ El debat sobre la migració centra la campanya a Alemanya: tot va començar amb Merkel
🗳️ Per què són tan importants les eleccions alemanyes d'aquest 23 de febrer?
Aquestes eleccions clarament han estat marcades pel fet que l'economia més gran d'Europa s'ha contret durant dos anys consecutius. Un fet al qual ni els mateixos alemanys hi estan acostumats. L'altre tema que ha generat controvèrsia és la política migratòria. En aquest sentit, una sèrie d'atemptats mortals ha augmentat la pressió sobre els principals partits per reformar les normes d'immigració i asil, i ha fet augmentar el suport a Alternativa per a Alemanya (AfD). De fet, molts retreuen ara a Merkel la seva decisió el 2015 d'acollir més d'un milió de migrants, principalment de Síria, amb el lema "Wir schaffen das" ('Ho podem fer'). Des d'aleshores, l'estat d'ànim s'ha agreujat i les tensions han anat augmentant. Recentment, hi ha hagut diversos atacs mortals, amb migrants identificats com a sospitosos, incloent-hi el de la setmana passada a Múnic, el del mercat de Nadal de Magdeburg i l'apunyalament a Aschaffenburg. I si una cosa sap fer molt bé la dreta europea, és canalitzar el descontentament i la preocupació de l'electorat.
Quan se sabran els resultats de les eleccions?
Per ara, els resultats són "només" enquestes a peu d'urna. La tarda o vespre electoral a Alemanya comença habitualment amb les previsions sobre els resultats de les eleccions. Aquestes són estimacions realitzades pels instituts de recerca electoral, que es basen, entre altres factors, en enquestes als votants immediatament després de la votació davant dels col·legis electorals. Les previsions mostren normalment una primera tendència dels resultats previsibles de les eleccions. Més fiables que les previsions són les estimacions dels instituts de recerca electoral. Aquestes es basen en resultats electorals oficials ja disponibles d’àrees de votació seleccionades de manera representativa. Les estimacions es modifiquen durant la nit electoral: com més resultats parcials oficials es coneixen, més precís és el càlcul.
Un cop es completi el recompte de vots, des de la Comissió Electoral Federal es farà públic el resultat provisional de les eleccions. Això sol passar durant la mateixa nit de les eleccions. La base d'aquesta publicació són els informes de les comissions electorals regionals. El resultat final es determinarà pel Comitè Electoral Federal a partir de les actes de totes les comissions electorals provincials i regionals. Aquest resultat es publicarà uns tres dies després de les eleccions per part de la presidenta de la Comissió Electoral Federal. El resultat definitiu pot diferir del resultat provisional publicat durant la nit electoral.
Per què són importants aquestes eleccions?
La coalició de tres partits coneguda com un “semàfor” entre els Socialdemòcrates (SPD), el Partit Democràtic Lliure (FDP) i els Verds, que governava Alemanya des del 2021, es va enfonsar al novembre sota el pes de les seves pròpies contradiccions ideològiques i els reptes econòmics i de seguretat del país. El canceller socialdemòcrata sortint, Olaf Scholz, va acomiadar el seu ministre liberal d'Hisenda, Christian Lindner, per una amarga disputa pressupostària que va durar mesos, i després va convocar una votació de confiança al parlament deliberadament per perdre-la —i així ho va fer—. Qui sigui elegit canceller haurà d'afrontar una economia marcada per uns alts costos d'energia i de mà d'obra, una burocràcia asfixiant, una infraestructura en decadència i una economia que ha retrocedit durant dos anys consecutius per primer cop en dècades.
🗳️ La societat i els elements que expliquen l'auge de l'extrema dreta a Alemanya
La frenada amb el soci comercial de la Xina ha fet mal a les exportacions alemanyes, una força tradicional, mentre que la indústria automobilística clau ha estat lenta a desenvolupar vehicles elèctrics atractius (VE) i ara es troba davant l'amenaça dels aranzels dels Estats Units sota Donald Trump. Els optimistes diuen que la votació podria donar a Alemanya una oportunitat vital per a la inversió, la modernització i la renovació. Els pessimistes, en canvi, diuen que els problemes són massa estructurals. Els sondejos, per ara, donen una victòria a la CDU, al mateix temps que pronostiquen una pujada altíssima de l'AfD.