El segrestat israelià Yarden Bibas ha sortit de l'hospital aquest dilluns de l'hospital, nou dies després de ser alliberat pel grup islamista Hamàs a la Franja de Gaza, com a part de l'acord d'alto el foc amb Israel. En un comunicat, recollit per la premsa local, la família de Yarden ha assegurat que la seva rehabilitació serà llarga "i no estarà completa fins que Shiri, Ariel, Kfir i tots els ostatges tornin a casa".

Yarden Bibas, 484 dies segrestat per Hamàs: tortures psicològiques i físiques
 

La dona de Yarden, Shiri, i els seus dos fills, Ariel i Kfir, també van ser segrestats per Hamàs el 7 d'octubre del 2023, però encara no han estat alliberats, cosa que fa témer per la seva vida. El grup islamista va assegurar el novembre del 2023, després de la primera treva, que tots tres havien mort en un atac israelià contra l'enclavament. Israel mai no ha confirmat les seves morts. "Yarden està decidit a lluitar i se sent obligat a fer tot el que estigui a la mà per assegurar-se que ningú es queda enrere", ha dit la família de l'alliberat.

33 ostatges alliberats durant la primera fase

La primera fase de l'acord d'alto el foc, en curs, inclou l'alliberament de 33 ostatges israelians a Gaza a canvi de més de 1.900 presos palestins a presons d'Israel, al llarg de 42 dies. Les negociacions per a la segona fase, en què s'alliberaria la resta d'ostatges vius a Gaza i s'asseurien les bases del final definitiu de la guerra, haurien d'haver començat el 3 de febrer, però Israel encara no ha enviat una delegació a Qatar amb poders per abordar el tema.

Una delegació israeliana ha arribat aquest diumenge a Doha per tractar "aspectes tècnics" de la primera fase, però el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha decidit no donar-los poders per negociar la segona fins que no mantingui una reunió de govern, prevista aquest dimarts, segons la premsa israeliana. Les famílies dels ostatges segrestats, i diversos dels alliberats fins ara durant la primera fase, han demanat al govern israelià que faci tot el possible per completar les tres fases de l'acord d'alto el foc.

L'últim alliberament dels ostatges israelians

L'alliberament de tres ostatges israelians després de gairebé 500 dies de captivitat en mans de Hamàs ha commocionat la societat israeliana, no només pel fet en si, sinó per l'estat físic en què es trobaven els alliberats. Les seves condicions extremes, amb cossos extremadament prims i desnodrits, han provocat comparacions amb els supervivents de l'Holocaust. Aquestes imatges impactants han intensificat les emocions i els records del brutal atac del 7 d'octubre de 2023, que va desencadenar el conflicte amb Hamàs. A més, les conseqüències d'aquesta situació en l'estat psicològic dels alliberats també han estat un tema de debat en la societat israeliana.

"Semblen supervivents de l'Holocaust": pot afectar el tracte als ostatges a l'alto el foc?
 

Els esforços per aconseguir una extensió de l'alto el foc entre Israel i Hamàs continuen, però les negociacions estan en una fase incipient, amb moltes incerteses i dificultats. Aquests avenços no només depenen de les condicions físiques dels ostatges, sinó també de la complexitat política del conflicte, que continua generant traumes profunds en les víctimes directes i en la societat israeliana en general. Els experts adverteixen que el tractament i la cura dels ostatges alliberats serà fonamental per a la seva recuperació, tant física com emocional.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!