No prospera la moció de censura contra el president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, per haver proclamat la llei marcial i intentar clausurar el parlament enviant a l'Exèrcit dimarts passat. Gairebé la totalitat dels parlamentaris del seu partit, el Partit del Poder Popular (PPP), s'han absentat de la votació aquest dissabte en l'Assemblea Nacional del país i, sense ells, els números no han sortit. Tot l'arc de l'oposició ha votat a favor, però sumen 192 dels 200 vots necessaris per tirar endavant la mesura, així que necessitaven que almenys 8 companys de partit de Yoon s'adhereixin a la proposta de destitució del mandatari conservador. Només dos parlamentaris dels 108 que té el PPP s'han quedat a la cambra. El president de l'assemblea ha mantingut oberta la votació unes hores per si més diputats conservadors es decidien a canviar de postura.
La iniciativa parlamentària per inhabilitar Yoon ha començat a votar-se passades les 18.00 hora local d'aquest dissabte (9.00 h a Catalunya). Abans de la moció de censura presidencial, l'Assemblea ha votat una proposta per obrir una investigació a la primera dama, Kim Keon-hee, per presumpta corrupció, que no ha tirat endavant —198 vots a favor i 102 en contra—, el que ja ha servit de precedent i apuntava al fracàs de la iniciativa per destituir Yoon, ja que tan sols sis diputats del PPP han trencat la disciplina de vot.
La principal formació opositora, el Partit Democràtic (PD) i les altres cinc forces polítiques de l'Assemblea Nacional van presentar una moció per destituir Yoon dimecres passat, després que el president decretés per sorpresa la llei marcial dimarts a la nit acusant l'oposició d'"activitats antiestatals" i de ser "forces pronorcorenas". Yoon, assenyalat recentment per possibles casos de corrupció en el seu entorn, governa des de fa dos anys en minoria parlamentària —108 dels 300 diputats— i tot just ha pogut tirar mesurades endavant. L'estat d'excepció que va declarar el va tombar el parlament d'urgència poques hores després de la proclamació, malgrat els intents de la policia i l'Exèrcit de prendre el control de la cambra.
Milers de manifestants a les portes del parlament
Mentre tenia lloc avui la votació parlamentària, unes 149.000 persones —segons dades de la policia— s'han concentrat davant l'Assemblea Nacional per reclamar que Yoon dimiteixi del seu càrrec o sigui destituït. L'han convocat sindicats i entitats socials. Entre una gran pressió per part de la ciutadania, sindicats —que han convocat vagues generals—, l'oposició, països aliats com els Estats Units i el seu propi gabinet de govern —alguns alts càrrecs van amenaçar de dimitir en bloc—, Yoon va derogar finalment la llei marcial i el ministre de Defensa ha dimitit. Per la seva part, la policia sud-coreana ha obert una investigació per dirimir si Yoon ha pogut cometre traïció, davant de dues denúncies presentades per un partit opositor i un grup de 59 activistes.
Yoon demana disculpes però no dimiteix
Aquest dissabte, Yoon Suk-yeol, ha demanat disculpes a la població per la llei marcial i, si bé no ha dimitit, ha afirmat que deixarà en mans del seu partit el càrrec. "Demano sinceres disculpes per causar preocupació i inconveniències a la ciutadania", ha dit Yoon en una breu compareixença realitzada aquest dissabte des de l'oficina presidencial i retransmesa pels mitjans nacionals, en la seva primera aparició pública des que va aixecar la llei marcial. "La declaració de la llei marcial va ser realitzada des d'un sentit d'urgència com a president, que és l'últim responsable dels assumptes estatals", ha afirmat el mandatari, que afegeix que no eludirà "les responsabilitats legals o polítiques derivades d'aquesta decisió". Yoon també ha dit que "mai no hi haurà una declaració d'una segona llei marcial".