ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, implica França en la invasió de Rússia. Com ja ha anat fent en diversos països des de l'esclat de la guerra, el líder ucraïnès ha comparegut aquests dimecres per videoconferència davant les dues cambres que formen el parlament francès. Durant el seu discurs, Zelenski ha assegurat als legisladors de França que "aturar la guerra és a les vostres mans", i els ha instat a convèncer Rússia perquè acordi la pau i que donin suport al desig de Kíiv d'entrar a la Unió Europea. "M'agradaria fer-vos una pregunta: Com es pot aturar la guerra? Com es pot instaurar la pau a Ucraïna? Perquè la majoria de les preguntes i de les respostes són a les vostres mans", ha asseverat.
Fer costat a Ucraïna
Així, Zelenski busca que occident s'impliqui més en la guerra a Ucraïna i que asseveri les mesures per castigar el règim de Vladímir Putin. De la mateixa manera que ho ha fet en altres missatges a parlaments d'altres països, Zelenski ha demanat que els països europeus facin més per a frenar la guerra. "Hem buscat el raonament als despatxos i estem obligats a buscar-la en el camp de batalla", ha lamentat. Si bé ha agraït el suport de França a Ucraïna, país que actualment ocupa la presidència de la UE i que de moment ha aprovat sancions i l'enviament d'armes i ajuda a la zona de guerra, Zelenski ha volgut recalcar avui que "les empreses franceses han de marxar de Rússia" i deixar de finançar la invasió indirectament. El president també ha reconegut "el lideratge constant" del seu homòleg francès, Emmanuel Macron, en la cerca de la pau. Així i tot, Zelenski ha exigit encara més esforços internacionals per convèncer Rússia d'abandonar la seva ofensiva, missió per la qual també ha demanat més ajuda militar per defensar-se de "la maquinària de guerra russa". En el moment més emotiu de la intervenció, el president ucraïnès ha denunciat les atrocitats que el seu govern acusa les tropes russes d'haver comès en el transcurs de la guerra, com ara el bombardeig de la maternitat i hospital infantil de Mariúpol o les violacions de dones.
Preocupació pel dièsel
Paral·lelament a això, però amb relació amb el mateix conflicte, el govern francès continua preocupat pels efectes de la guerra sobre l'economia i les repercussions d'una possible escalada en el conflicte amb Rússia. La ministra francesa de la Transició Ecològica, Barbara Pompili, ha alertat aquest dimecres dels problemes d'abastiment de dièsel que es poden produir a Europa davant una eventual aturada de les importacions des de Rússia. Segons la ministra, això "plantejarà un problema real" a Europa. "Haurem de ser solidaris per a superar aquest problema amb el dièsel". La Unió Europea, a diferència dels Estats Units, no ha decidit fins ara tancar l'aixeta de les importacions de gas i de petroli des de Rússia, ja que el seu elevat nivell de dependència que li podria generar dificultats d'aprovisionament, a més de disparar més els preus. No obstant això, França i la UE tampoc no han descartat que s'acabin decantant per un embargament als hidrocarburs comprats a Rússia, en el marc d'un nou paquet de mesures per a incrementar la pressió sobre el règim de Vladímir Putin. Actualment, la UE compra a Rússia el 40% del gas que consumeix i el 30% del petroli, però la situació és particularment delicada amb el gasoil, ja que les existències d'aquest combustible es troben a un nivell particularment baixes.